Zamek w Olkuszu

jLokalizacja zamku na mapie Polskiedyna wzmianka historyczna o zamku w Olkuszu pochodzi z kroniki D??ugosza. Do niedawna jednak sÄ?dzono, ??e kronikarzowi chodzi??o o zamek w pobliskim Rabsztynie.
W czerwcu 2001 roku podczas prac nad rozbudowÄ? domu parafialnego ko??cio??a ??w. Andrzeja natrafiono na resztki muru z czerwonego piaskowca. Mur ma grubo??Ä? ponad 1,3 metra i otacza pomieszczenie o wymiarach 11x13 metr??w. W p????nocnej ??cianie znajduje siÄ? 3-metrowej wysoko??ci furta wej??ciowa, odkryto r??wnie?? fragmenty okien, mogÄ?cych byÄ? pozosta??o??ciÄ? po bramie wjazdowej.
Materia?? ruchomy znaleziony podczas tych wykopalisk pochodzi najprawdopodobniej z XIV wieku. PracujÄ?cy przy wykopaliskach archeolodzy, biorÄ?c pod uwagÄ? du??e wymiary blok??w kamiennych, grubo??Ä? mur??w oraz okres funkcjonowania, nie mieli wÄ?tpliwo??ci, ??e
Zamek w Olkuszu
musi tu chodziÄ? o zamek.