Zamek w Nysie

(Nysa • Neisse)

wLokalizacja zamku na mapie Polski miejscu gdzie w XIV wieku wybudowano biskupi zamek przed nim stał dwór. W połowie XV wieku zamek przebudowano, w 1524 roku spłonął. Po opuszczeniu w XVIII wieku popadł w ruinę i nie podniósł się już z niej, niedługo potem został rozebrany. Do dziś pozostały niektóre zabudowania oraz fragment fosy.
Zamek w Nysie - Widok wzdłuż południowego fragmentu fosy, fot. ZeroJeden, II 2008 Zamek w Nysie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Zamek w Nysie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Zamek w Nysie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Zamek w Nysie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Zamek w Nysie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Zamek w Nysie - Pozostałości zamku w Nysie na zdjęciu z lat 1910-20 Zamek w Nysie - Pozostałości zamku w Nysie na zdjęciu z lat 1910-20 Zamek w Nysie - Pozostałości zamku w Nysie na zdjęciu z lat 1915-20 Zamek w Nysie - fot. ZeroJeden, II 2008 Zamek w Nysie - fot. ZeroJeden, V 2009 Zamek w Nysie - fot. ZeroJeden, II 2008 Zamek w Nysie - Południowa wieża, fot. ZeroJeden, V 2009 Zamek w Nysie - fot. JAPCOK, VIII 2002 Zamek w Nysie - Pozostałość zachodniego odcinka fosy, fot. JAPCOK, VIII 2002 Zamek w Nysie - fot. ZeroJeden, V 2009 Zamek w Nysie - Południowa wieża, prawdopodobna pozostałość zamku, fot. ZeroJeden, V 2009 Zamek w Nysie - Plan według 'Katalogu zabytków' Zamek w Nysie - Plan okolic zamku z 1594 roku Zamek w Nysie - Plan Nysy z roku 1594, zamek w północnym narożniku Zamek w Nysie - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Nysie - Nysa na litografii z 1807 roku z zamkiem w najbardziej na lewo wysuniętym punkcie miasta, Friedrich Gottlob Endler Zamek w Nysie - Nysa na rycinie Martina Engelbrechta według Friedricha Bernharda Wernhera z 1750 roku, zamek oznaczony numerem 6 Zamek w Nysie - Panorama Nysy na przełomie XVI i XVII wieku, miedzioryt z dzieła Georga Brauna i Fransa Hogenberga 'Civitates orbis terrarum' Zamek w Nysie - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Nysie - Rysunek F.B.Wernhera Zamek w Nysie - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Nysie - Zamek w pierwszej połowie XVIII wieku według rysunku Fryderyka Bernarda Wernera Zamek w Nysie - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Nysie - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Nysie - Panorama Nysy na sztychu Matthäusa Meriana z dzieła 'Topographia Bohemiae, Moraviae et Silesiae' z 1650 roku Zamek w Nysie - Nysa na sztychu Schedela z 1493 roku