blankMirosławiczki - English version

Zamek w Mirosławiczkach

(Mirosławiczki • Rosenthal • Rosenborn • Rosenthal-Mörschelwitz)

Nazwy podobne do Mirosławiczki • Rosenborn • Rosenthal • Rosenthal-Mörschelwitz:    Mirosławiec ·

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek w Mirosławiczkach wzmiankowany jest w 1411 roku jako własność braci Opetz i Heinemann von Rosenthal, później często zmieniał właścicieli. W początkach XIX wieku wzniesiono nowy pałac, ale jeszcze w drugiej połowie XIX wieku istniał stary zamek, który w 1889 roku został po pożarze zamieniony na spichlerz.
Zamek w Mirosławiczkach - Elewacja północna i wschodnia dworu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Mirosławiczkach - Północna elewacja dworu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Mirosławiczkach - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Mirosławiczkach - Widok od południa, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Mirosławiczkach - Widok na dwór od północy, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Mirosławiczkach - Widok od północy, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Mirosławiczkach - Widok z lotu ptaka od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Mirosławiczkach - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Mirosławiczkach - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013