Zamek w Międzygórzu

Nazwy podobne do Międzygórz:    Międzybórz · Międzylesie · Międzyrzecz · Międzyborze ·

rLokalizacja zamku na mapie Polskiuiny rycerskiego zamku nad rzeką Opatówką. Pierwszy zamek wzniósł tu ród Zaklików w XIV wieku, ale obecne pozostałości pochodzą z zamku wybudowanego później na miejscu starego. Ten drugi zamek zbudowali Niedrzwiccy w drugiej połowie XVI wieku. Prostokątne założenie otoczone było fosą.
Zamek został zniszczony najprawdopodobniej w czasie wojen Szwedzkich w XVII wieku. Zachowały się fragmenty murów przyziemia.
Zamek w Międzygórzu - Widok od północy, fot. ZeroJeden, X 2004 Zamek w Międzygórzu - fot. ZeroJeden, X 2004 Zamek w Międzygórzu - Zamek w Międzygórzu na zdjęciu z lat 1927-39 Zamek w Międzygórzu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Międzygórzu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Międzygórzu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Międzygórzu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Międzygórzu - Ruiny zamku, fot. ZeroJeden, VII 2001 Zamek w Międzygórzu - Zachowany w pełnej wysokości fragment murów zamkowych, fot. ZeroJeden, VII 2001 Zamek w Międzygórzu - fot. ZeroJeden, VII 2001 Zamek w Międzygórzu - Otwór okienny w ruinach północnej ściany zamku, fot. ZeroJeden, VII 2001 Zamek w Międzygórzu - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2004 Zamek w Międzygórzu - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2004 Zamek w Międzygórzu - Północno-wschodnia ściana, fot. ZeroJeden, X 2004 Zamek w Międzygórzu - fot. ZeroJeden, X 2004 Zamek w Międzygórzu - Plan sytuacyjny zamku według pomiaru ISPAN z 1961 roku  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=326&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(326);return false;'>źródło</a>] Zamek w Międzygórzu - Plan zamku według pomiaru ISPAN z 1961 roku  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=326&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(326);return false;'>źródło</a>]