Zamek w Maciejewie

(Maciejewo • Matzdorf)

Legenda o duchu z maciejowskiego zamku

Zamek w Maciejewie zamieszkiwał ród bogaty, aczkolwiek awanturniczy i okrutny. Napaści na poddanych należały do czynności codziennych a na zamku była tzw. Izba Sądów, miejsce, gdzie torturowano i zabijano tych z okolicznej ludności, których uznawano winnymi zarzucanych przestępstw. Osądzano za byle drobiazg, a kary były niewspółmierne do wykroczenia.
Na zamku w Maciejewie straszy duch ostatniego przedstawiciela tego rodu. Pokutuje za wszystkich okrutników ze swej rodziny. Pojawia się o północy. Trzymając gruby żelazny pręt czołga się dokoła zamku, poczym udaje się do Izby Sądów, gdzie próbuje złamać pręt. Dotąd mu się to nie udało. Daletego można go spotkać na terenie zamku między godziną 24 a 1 rano, jak zmaga się z żelastwem w syzysowym wysiłku, poczym znika wśród wszechogarniającego hałasu.
Zapewne wraca wtedy do piekła wraz z diabłem, który pilnuje go podczas conocnych wycieczek do zamku pod postacią czarnego psiska, żeby mu się kiedyś nie udało złamać żelastwa i uwolnić się z diabelskiej mocy.