blankŁutowiec - Česká verzeŁutowiec - Deutsch

Strażnica w Łutowcu

(Łutowiec • Lutowiec)

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwsze wzmianki źródłowe o Łutowcu pochodzą z 1399 roku. Mimo, że w dokumencie tym nie ma mowy o zamku prawdopodobnie istniał on już wtedy. Trudno określić kto był jego fundatorem, a nikłe pozostałości utrudniają również poznanie wielkości i rozplanowania założenia.
Według Bohdana Guerquina była to strażnica wzniesiona przez Kazimierza Wielkiego, należąca do systemu obronnego zachodniej granicy królestwa. Pojawiły się jednak ostatnio hipotezy, że budowla mogła powstać później, wzniesiona przez
Strażnica w Łutowcu
Władysława Opolczyka w latach 70-tych lub 80-tych XIV wieku. W 1408 roku wieś przeszła w posiadanie Koziegłowskich.
Nie wiadomo kiedy dokładnie warownia uległa ruinie, prawdopodobnie mogło to się stać na przełomie XV i XVI wieku. Obecnie jedyną pozostałością jest 4,5-metrowy odcinek muru o grubości 0,6 metra umiejscowiony na wapiennej skale. Strażnica była niewielka, ale prawdopodobnie niżej, u stóp skały znajdowały się zabudowania pomocnicze umocnione wałem i fosą, na co może wskazywać ukształtowanie powierzchni ziemi.
Strażnica w Łutowcu - fot. ZeroJeden, X 2005 Strażnica w Łutowcu - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Strażnica w Łutowcu - fot. JAPCOK, VIII 2002 Strażnica w Łutowcu - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Strażnica w Łutowcu - Rekonstrukcja przebiegu murów strażnicy według Czesława Hadamika  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=1029&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(1029);return false;'>źródło</a>]