Zamek w Leśnicy

(Leśnica • Lissa • Wrocław-Leśnica • Deutsch Lissa)

Nazwy podobne do Leśnica • Deutsch Lissa • Lissa • Wrocław-Leśnica:    Leśna · Lisów · Deutsch Krone · Deutsch Eylau · Liw · Oleśnica ·

hLokalizacja zamku na mapie Polskienryk Brodaty miał tu w XIII wieku siedzibę, był to gród położony na podmokłym terenie nad Bystrzycą. Po 1290 roku gród przejmują wrocławscy mieszczanie. W pierwszej połowie XV wieku prawdopodobnie na miejscu tego właśnie grodu powstał zamek murowany. W latach 1520 i 1550 podczas rozbudowy został przekształcony w rezydencję w stylu renesansowym. Ufortyfikowany murem z bastejami na początku XVII wieku. Na rezydencję przebudowany został ponownie w pierwszej połowie XVIII wieku, tym razem w stylu barokowym. Projekt tej przebudowy wykonał Krzysztof Hackner. Ślady pierwotnego gotyckiego założenia zachowały się jednak w murach pałacu. Obecnie mieści się tutaj dom kultury.
Zamek w Leśnicy - Zamek na widokówce z 1915 roku Zamek w Leśnicy - fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Leśnicy - Widok od wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Leśnicy - fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Leśnicy - Zdjęcie z 1945 roku Zamek w Leśnicy - Zdjęcie z 1945 roku Zamek w Leśnicy - Zdjęcie z 1945 roku Zamek w Leśnicy - Zdjęcie z 1945 roku Zamek w Leśnicy - Pałac w Leśnicy w okresie międzywojennym Zamek w Leśnicy - Plan zamku według Kurta Bimlera z uzupełnieniami Wojciecha Brzezowskiego  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=262&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(262);return false;'>źródło</a>] Zamek w Leśnicy - Plan parteru zamku z 1945 roku Zamek w Leśnicy - Plan pierwszego piętra zamku z 1945 roku Zamek w Leśnicy - Plan drugiego piętra zamku z 1945 roku Zamek w Leśnicy - Kurt Bimler, Die Schlesischen Massiven Wehrbauten, 1940  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=1076&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(1076);return false;'>źródło</a>] Zamek w Leśnicy - Kurt Bimler, Die Schlesischen Massiven Wehrbauten, 1940  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=1076&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(1076);return false;'>źródło</a>] Zamek w Leśnicy - Pałac w Leśnicy na miedziorycie Johanna Carla Richtera sprzed 1832 roku Zamek w Leśnicy - Zamek na rysunku z 1945 roku Zamek w Leśnicy - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Leśnicy - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Leśnicy - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768