blankCzłopa - Česká verze

Zamek w Człopie

(Człopa • Schloppe)

Nazwy podobne do Człopa • Schloppe:    Schlochau ·

ŚLokalizacja zamku na mapie Polskilady rycerskiego zamku z końca XIII wieku w postaci gródka stożkowego z obwałowaniami znajdują się w zakolu rzeki Cieszynki. Został zbudowany przez ród Nałęczów-Czarnkowskich, w XIV wieku znalazł się w granicach Brandenburgii i był własnością von Wedelów. Przywrócony Polsce przez Kazimierza Wielkiego w 1368 roku ponownie przeszedł w ręce Czarnkowskich. Zniszczony w 1406 r. przez Krzyżaków.
Prawdopodobnie przez cały okres istnienia zamek był budowlą drewniano-ziemną. Istniejące obecnie grodzisko jest powszechnie uznawane za pozostałość zamku, jednak dotychczas nie przeprowadzono badań archeologicznych, które by to ostatecznie potwierdziły.
Zamek w Człopie - fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Człopie - fot. JAPCOK, III 2002 Zamek w Człopie - fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Człopie - fot. ZeroJeden, III 2002