blankCzchów - esk verze

Zamek w Czchowie

nLokalizacja zamku na mapie Polskia przełomie XII i XIII wieku wzniesiona została na górze nad Dunajcem wieża mająca ochraniać przebiegający doliną trakt handlowy. Była zbudowana z kamienia na planie koła. W początkach XIV wieku dobudowano wokół niej zamek przeznaczony na siedzibę starostów czchowskich. Jest on wzmiankowany w dokumentach z lat 1356 i 1363. Dziś dobrze zachowana jest tylko wieża u podstawy okrągła, wyżej ośmioboczna, ma wysokość około 20 metrów a średnicę 12 metrów. Widoczne są wokół niej ślady fundamentów, z których wiadomo, że zamek składał się z dwóch pomieszczeń na parterze oraz zewnętrznej klatki schodowej prowadzącej na piętro.
W 1928 roku odrestaurowano wieżę uzupełniając ubytki murów, a fundamenty budynku mieszkalnego odkryto w 1960 roku podczas badań archeologicznych prowadzonych przez A.Żakę.
Zamek w Czchowie
Makieta zamku, fot. ZeroJeden, VI 2006
2000 roku odbudowano górną część wieży, powstanie również klatka schodowa umożliwiająca dostanie się na jej szczyt, który jest świetnym punktem widokowym.

Pokaż na mapie

Zamek w Czchowie - Widok z murów wschodniego skrzydła na wieżę, fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Czchowie - fot. ZeroJeden, I 2002 Zamek w Czchowie - Przyziemie bramy wjazdowej, fot. ZeroJeden, X 2004 Zamek w Czchowie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Czchowie - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Czchowie - Odbudowany budynek przy wejściu do wieży, fot. ZeroJeden, I 2002 Zamek w Czchowie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Czchowie - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Czchowie - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Czchowie - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Czchowie - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Czchowie - Makieta zamku, fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Czchowie - fot. ZeroJeden, X 2004 Zamek w Czchowie - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Czchowie - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Czchowie - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Czchowie - Plan ruin według Bohdana Guerquina 'Zamki w Polsce'  <!--[<a href='208' title='Zamek w Czchowie - 208' alt='Zamek w Czchowie - 208' target=_blank>źródło</a>]-->  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=45&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(45);return false;'>źródło</a>] Zamek w Czchowie - Plan zamku według Andrzeja Szpunara 'Czchów. Stan'  <!--[<a href='175' title='Zamek w Czchowie - 175' alt='Zamek w Czchowie - 175' target=_blank>źródło</a>]--> Zamek w Czchowie - Rekonstrukcja zamku średniowiecznego według Jana Salma, 'Leksykon zamków w Polsce'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=262&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(262);return false;'>źródło</a>] Zamek w Czchowie - Ruiny zamku w Czchowie na litografii Karola Auera według rysunku A.Gorczyńskiego, 'Galicja w obrazach', Lwów 1837-1838 Zamek w Czchowie - Drzeworyt, Tygodnik Illustrowany 1865 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN