blankBoleszkowice - Česká verze

Zamek w Boleszkowicach

(Boleszkowice • Fürstenfelde)

Nazwy podobne do Boleszkowice • Fürstenfelde:    Fürstenberg · Fürstenstein ·

nLokalizacja zamku na mapie Polskia niewielkim wzgórzu istniał gród rycerza Kiliana - Kiliansburg. W jego miejscu Uchtenhagenowie po 1525 roku zbudowali murowany zamek. Kamienno-ceglany budynek z niewielkim dziedzińcem otoczony był prawdopodobnie ziemnymi umocnieniami. Zamek nie był połączony z, również ziemnymi, umocnieniami osady Boleszkowice, leżącej nieopodal.
Po opuszczeniu w XV wieku szybko popadł w całkowitą ruinę i nie został już z niej podniesiony. W XIX-XX wieku istniały jeszcze widoczne na powierzchni fragmenty murów, jednak obecnie pozostał jedynie kopiec wśród łąk kryjący pod powierzchnią ziemi wszelkie pozostałości.
Zamek w Boleszkowicach - fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Boleszkowicach - fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Boleszkowicach - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, VI 2007