blankŻmigród Stary - Česká verze

Zamek w Żmigrodzie Starym

(Żmigród Stary • Stary Żmigród)

Nazwy podobne do Żmigród Stary • Stary Żmigród:    Żmigród ·

pLokalizacja zamku na mapie Polskiozostałości zamku rycerskiego położone na cyplu prawobrzeżnej skarpy rzeki Wisłoki.
Zamek o konstrukcji drewniano-ziemnej powstał zapewne na przełomie wieku XII i XIV. Był użytkowany aż do końca XV wieku, jak na to wskazują wzmianki w źródłach pisanych, zarówno z XIV jak i XV wieku. Pomimo badań prowadzonych przed drugą wojną światową i w latach 1952-1954 nie zostało ustalone w jakim zakresie były wprowadzone konstrukcje murowane.
Zamek w Żmigrodzie Starym - Plan i przekroje pionowe pozostałości fortalicji według T.Lesiaka, E.Dąbrowskiej i W.Stadnika  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=326&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(326);return false;'>źródło</a>]  <!--[<a href='135' title='Zamek w Żmigrodzie Starym - 135' alt='Zamek w Żmigrodzie Starym - 135' target=_blank>źródło</a>]-->