blankZboiska - Česká verze

Zamek w Zboiskach

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwsza wzmianka o zamku w Zboiskach pochodzi z 1412 roku, kiedy żupnik tyrawski Matiasz osadził w nim węgierskich zbójów. W 1529 roku kasztelan przemyski, a potem wojewoda krakowski Mikołaj Herbert Odnowski rozbudował i umocnił istniejące założenie. Na początku XVII wieku dokonano kolejnej rozbudowy umocnień. W 1657 roku kiedy wojska księcia siedmiogrodzkiego Jerzego II Rakoczego najechały na Polskę planując ze Szwedami rozbiór Rzeczpospolitej zamek w Zboiskach został zniszczony i już z ruiny się nie podniósł.
Obecnie na terenie dawnego zamku mieści się Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom i Młodzieży. Zachowały się tu ślady fos obiegających ziemne umocnienia o planie koła. Na środku usypany jest niewielki kopiec kryjący wejście do zachowanej piwnicy ze sklepieniem kolebkowym.
Zamek w Zboiskach - Widok od południa, fot. ZeroJeden, VI 2009 Zamek w Zboiskach - fot. ZeroJeden, VI 2009 Zamek w Zboiskach - fot. ZeroJeden, VI 2009 Zamek w Zboiskach - fot. ZeroJeden, VI 2009 Zamek w Zboiskach - fot. ZeroJeden, VI 2009 Zamek w Zboiskach - fot. ZeroJeden, VI 2009 Zamek w Zboiskach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, V 2023 Zamek w Zboiskach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, V 2023