Zamek w Żarach

(Żary • Sorau)

gLokalizacja zamku na mapie Polskiród, który istniał w obecnym północno-zachodnim narożu miasta należał do czeskiej rodziny Dewinów. Znajdował się w granicach księstw Dolnego Śląska. Po śmierci Albrechta Dewina w 1280 roku Żary przeszły w ręce rodziny von Packów. Murowany zamek zaczęli oni wznosić w końcu XIII wieku.
Zamek miał plan czworoboku, wzniesiony był z kamienia i cegły. Budynek mieszkalny był dostawiony do muru północnego, a brama wjazdowa znajdowała się tuż obok niego w murze wschodnim. Dom mieszkalny miał wtedy trzy kondygnacje, był jednotraktowy, podpiwniczony. Dolna kondygnacja jest kamienna, następne dwie wzniesiono z cegły w układzie wendyjskim. W tamtej postaci zamek nie posiadał wieży.
Pierwsza rozbudowa identyfikowana również jako drugi etap właściwej budowy miała miejsce do 1329 roku. Powstało wtedy zachodnie skrzydło oraz ceglana wieża o planie czworokąta.
Następna rozbudowa została dokonana przez kolejnych właścicieli - Bibersteinów, którzy jako wiano przejęli zamek w 1355 roku. W połowie XV wieku w południowo-wschodnim narożniku stanął kolejny budynek. Miał tak jak pierwszy trzy kondygnacje i piwnice, fundamenty i przyziemie kamienne, wyżej wzniesiony z cegły w układzie gotyckim. W połowie XVI wieku od strony dziedzińca upiększono arkadami skrzydło południowe i wschodnie co nadało mu cechy renesansowe.
W 1558 roku zamek kupił Baltazar Promnitz, którego
Zamek w Żarach
Zamek na zdjęciu z 1935 roku
potomkowie w latach 1710-1716 wznieśli nowy pałac na wschód od dotychczasowych zabudowań.
W 1824 roku zamek przeznaczono na więzienie, które istniało tu aż do 1935 roku, kiedy zastąpiło je muzeum regionalne. Pod koniec drugiej wojny światowej zamek strawił pożar. Dotychczas go nie odbudowano a wypalone ściany zamknięte są dla zwiedzających. W zamku zachował się arkadowy dziedziniec, gotyckie i renesansowe polichromie oraz zdobienia grafitowe.
Zamek w Żarach - Plan zamku według Bohdana Guerquina 'Zamki w Polsce'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=45&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(45);return false;'>źródło</a>] Zamek w Żarach - Plan zamku i pałacu w Żarach z 1921 roku, 'Die Kunstdenkmaler des Kreises Sorau' Zamek w Żarach - Przekrój zamku z 1921 roku, 'Die Kunstdenkmaler des Kreises Sorau' Zamek w Żarach - Zamek na widokówce z okresu międzywojennego Zamek w Żarach - fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Żarach - Północna elewacja zamku a w głębi północne skrzydło pałacu, fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Żarach - Zamek na widokówce z 1904 roku Zamek w Żarach - Zamek na zdjęciu z 1935 roku Zamek w Żarach - Zamek na zdjęciu z 1935 roku Zamek w Żarach - Zamek na zdjęciu z 1930 roku Zamek w Żarach - Zamek na zdjęciu z 1930 roku Zamek w Żarach - Zamek na zdjęciu Löricha z 1930 roku Zamek w Żarach - Zamek na zdjęciu z 1935 roku Zamek w Żarach - Żary z zamkiem na fotografii lotniczej z lat 30. XX wieku Zamek w Żarach - Widok od północy, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Żarach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek w Żarach - fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Żarach - fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Żarach - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Żarach - fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Żarach - Tympanon pałacu, fot. JAPCOK, V 2004