Zamek w Witkowie

(Witków • Wittgendorf)

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwotny gotycki zamek z XV wieku został przebudowany i ufortyfikowany w 1557 roku. Do dziś zachował się w formie z XVIII wieku kiedy to renesansowy zamek został powiększony. W zespole zamku zachowała się wieża mieszkalna, fragmenty gotyckiej polichromii, renesansowy wystrój architektoniczny oraz fragmenty umocnień bastionowych.
Zamek w Witkowie - Plan zespołu według Zbigniewa Radackiego i Dominika Nowakowskiego  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=1033&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(1033);return false;'>źródło</a>] Zamek w Witkowie - Przekrój zamku i budynku gospodarczego według H.Kozaczewskiej-Golasz  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=1033&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(1033);return false;'>źródło</a>] Zamek w Witkowie - Widok od południa, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Witkowie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek w Witkowie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek w Witkowie - Widok od południa, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Witkowie - Widok od północy, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Witkowie - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Witkowie - Widok od wschodu, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Witkowie - Widok od zachodu, fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Witkowie - Widok od południowego-zachodu, fot. JAPCOK, V 2004