Zamek Trzewlin w Wielkiej Wsi

(Wielka Wieś • Trzewlin)

Nazwy podobne do Wielka Wieś • Trzewlin:    Wielka Wieś · Wielka Wieś ·

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek Trzewlin został wzniesiony prawdopodobnie staraniem Andrzeja herbu Półkozic w XIV wieku. W 1386 roku zamek wymieniany jest po raz pierwszy w dokumentach, kiedy mowa jest o Mściwoju z Trzewlina herbu Rawa. Warownia była w rękach Półkoziców prawdopodobnie do końca swojego istnienia, używali oni nazwiska Trzewlińscy lub Wielowiejscy. W XVII wieku zamek przestał pełnić funkcje rezydencjonalne.
Zamek znajdował się na Pańskiej Górze na lewym brzegu Dunajca. Część wzgórza odcięto suchą fosą od reszty. Na krawędzi powstałego plateau wznosił się mur kamienny, którego fragmenty zostały odkryte w trakcie badań archeologicznych. Po drugiej stronie fosy istniało przedzamcze otoczone rowem i wałem ziemnym. Badania na szeroką skalę prowadził tu Maciej Szope w latach 1977-1978 oraz w 1984 roku.
Zamek Trzewlin w Wielkiej Wsi - Plan i przekrj zamczyska w latach 30. XX wieku według Gabriela Leńczyka  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=69&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(69);return false;'>źródło</a>] Zamek Trzewlin w Wielkiej Wsi - Panieńska Góra w Wielkiej Wsi nad Dunajcem od wschodu i północy w obwodzie Bocheńskim, litografia Macieja Bohusza Stęczyńskiego z 1846 roku Zamek Trzewlin w Wielkiej Wsi - fot. ZeroJeden, I 2002 Zamek Trzewlin w Wielkiej Wsi - Fosa, fot. ZeroJeden, I 2002 Zamek Trzewlin w Wielkiej Wsi - fot. ZeroJeden, I 2002 Zamek Trzewlin w Wielkiej Wsi - fot. ZeroJeden, I 2002