Zamek w Wieleniu Północnym

(Wieleń Północny • Filehne)

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek murowany wzniesiony tu został prawdopodobnie za Kazimierza Wielkiego. Wcześniej był tu prawdopodobnie gród, o którym wzmianki znajdujemy już w 1108 roku. W 1 połowie XVII wieku po zniszczeniach odbudowany i otoczony fortyfikacjami ziemnymi staraniem Zofii z Herbutów. Od 1654 roku w ruinie. W latach 1515-1592 własność Górków, potem do 1631 roku - Czarnkowskich, następne 20 lat - Kostków, 1651-1687 - Grudzińskich, 1687-1700 - Opalińskich, do 1789 Sapiehów, 1789-1855 - von Blankensee, i do 1945 roku - Schulenbergów. W 1749-1750 roku ruinę odbudowano do postaci obecnego pałacu. Podjął się tego Piotr Sapieha, wojewoda smoleński według projektu Ignacego Marcina Frantza. Z projektu zrealizowano jednak tylko skrzydło południowe i zachodnie, a częściowo wzniesione skrzydło północne i wschodnie jeszcze
Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2005
w końcu XVIII wieku rozebrano. Wschodnia elewacja skrzydła zachodniego stanowiła od tej pory front pałacu.
W końcu drugiej wojny światowej pałac spalono i popadł w ruinę. Znajduje się na niewielkim sztucznym wzniesieniu w obszernym parku.
Zamek w Wieleniu Północnym - Pałac w Wieleniu  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=292&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(292);return false;'>źródło</a>] Zamek w Wieleniu Północnym - Drzeworyt według rysunku Ceglińskiego, Tygodnik Illustrowany 1863 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Wieleniu Północnym - Litografia H.Litzmanna z połowy XIX wieku z teki Alberta Dunckera Zamek w Wieleniu Północnym - Zamek w Wieleniu na litografii Edwarda Raczyńskiego, Wspomnienia Wielkopolski to jest województw poznańskiego, kaliskiego i gnieźnieńskiego, 1843 Zamek w Wieleniu Północnym - fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Wieleniu Północnym - fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Wieleniu Północnym - Widok na zamek od wschodu, fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Wieleniu Północnym - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Wieleniu Północnym - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Wieleniu Północnym - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Wieleniu Północnym - Zamek w Wieleniu Północnym na zdjęciu z lat 1912-17 Zamek w Wieleniu Północnym - Pałac na widokówce z okresu międzywojennego