Zamek w W±soszy

¦Lokalizacja zamku na mapie Polskiredniowieczny zamek wzniesiony zapewne w XV wieku. Kilkukrotnie przebudowywany m.in. w XVI, XVIII wieku oraz ostatnio w 1924 roku. Obecnie dwuskrzydłowy nakryty dachami dwuspadowymi. Posiada na narożach dwie okr±głe baszty. Na parterze zachowanych jest kilka sal nakrytych sklepieniami kolebkowymi.
Zamek w W±soszy - Plan zamku według B.Zabawy  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=936&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(936);return false;'>Ľródło</a>] Zamek w W±soszy - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia ¦l±ska 1744-1768 Zamek w W±soszy - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia ¦l±ska 1744-1768 Zamek w W±soszy - fot. ZeroJeden, VIII 2002 Zamek w W±soszy - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w W±soszy - Zamek w W±soszy na zdjęciu z okresu międzywojennego Zamek w W±soszy - fot. ZeroJeden, VIII 2002 Zamek w W±soszy - Widok od południa, fot. ZeroJeden, VIII 2002 Zamek w W±soszy - Południowo-wschodnie skrzydło zamku, fot. ZeroJeden, VIII 2002 Zamek w W±soszy - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w W±soszy - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w W±soszy - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019