blankWarszawa - Ujazdowski - English version

Zamek Ujazdowski w Warszawie

Nazwy podobne do Warszawa - Ujazdowski:    Ujazd · Ujazd · Ujazd · Warszawa - Królewski ·

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek Ujazdowski, a właściwie pałac, w zasadzie od początku swojego istnienia pełnił tylko funkcje rezydencjonalne. W XIV wieku na miejscu wcześniejszego drewniano-ziemnego grodu wznieśli niewielki zameczek w celu ochrony swojej głównej siedziby przed najazdami litewskimi. W 1548 roku zameczek został rozbudowany już tylko w celach mieszkalnych przez królową Bonę. W pierwszej połowie XVII wieku po przeniesieniu stolicy do Warszawy Zygmunt III Waza rozbudował ponownie zamek w Ujazdowie i uczynił letnią rezydencję. Wtedy też
Zamek Ujazdowski na zdjęciu z okresu międzywojennego
powstała obecna bryła zamku.
W czasie wojen szwedzkich zamek został przez najeźdźcę zniszczony w 1655 roku. Po wycofaniu się Szwedów zamek przeszedł na własność Lubomirskich, którzy do odbudowy zatrudnili Tylmana z Gameren. Kolejna przebudowa miała miejsce z inicjatywy Stanisława Augusta Poniatowskiego, jednak niedługo potem król przeznaczył zamek na koszary. Od 1809 roku mieścił się tu szpital wojskowy, który funkcjonował do wybuchu drugiej wojny światowej. Podczas działań wojennych zamek spłonął, a po wojnie, w 1954 roku, ruiny rozebrano. W odbudowanym później od podstaw zamku mieści się do dziś Centrum Sztuki Współczesnej.
Zamek Ujazdowski w Warszawie - Plan Zamku Ujazdowskiego według pomiaru saskiego Bauamtu  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=265&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(265);return false;'>źródło</a>] Zamek Ujazdowski w Warszawie - Wschodnia fasada zamku na podstawie pomiaru saskiego Bauamtu  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=265&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(265);return false;'>źródło</a>] Zamek Ujazdowski w Warszawie - Panorama Warszawy według Erika Dahlberga z połowy XVII wieku, pierwszy obiekt od lewej to zamek ujazdowski Zamek Ujazdowski w Warszawie - Fragment panoramy z zamkiem na sztychu Erika Dahlbergha z dzieła Samuela Pufendorfa 'De rebus a Carolo Gustavo gestis', 1656 rok Zamek Ujazdowski w Warszawie - Zamek Ujazdowski w 1919 roku Zamek Ujazdowski w Warszawie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Zamek Ujazdowski w Warszawie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Zamek Ujazdowski w Warszawie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Zamek Ujazdowski w Warszawie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Zamek Ujazdowski w Warszawie - fot. ZeroJeden, VIII 2002 Zamek Ujazdowski w Warszawie - Zamek Ujazdowski w 1919 roku Zamek Ujazdowski w Warszawie - Zamek Ujazdowski na zdjęciu z okresu II wojny światowej Zamek Ujazdowski w Warszawie - Zamek Ujazdowski w okresie międzywojennym Zamek Ujazdowski w Warszawie - Zamek Ujazdowski na zdjęciu z okresu międzywojennego