Zamek w Szreńsku

rLokalizacja zamku na mapie Polskiuiny rycerskiego zamku wśród mokradeł. Zbudowany na planie regularnym przez Feliksa Szreńskiego około 1526 r. Posiadał cztery wieże, mury obwodowe i fosy. W XV-XVII w. podupadł. Zniszczony w czasie walk konfederatów barskich w XVIII w. Rozebrany przez zaborców na początku XIX w. na budowę klasycystycznego dworu. Zachowały się pozostałości murów przyziemia.
Zamek w Szreńsku - Plan zamku według H.Siudera  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=262&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(262);return false;'>źródło</a>] Zamek w Szreńsku - Plan zamku według stanu badań z 1988 roku, rys. Marek Piotrowski (1 fosa, 2 budynek bramny, 3 bruk dziedzińca, podoga piwnicy, 4 Dom Duży, 5 barbakan, 6 wieża cylindryczna, 7 Dom Mniejszy, 8 spichlerz z XIX wieku, 9 budynki gospodarcze z XX wieku, 10 obszar wykopów archeologicznych) Zamek w Szreńsku - Rekonstrukcja według Jana Salma, 'Leksykon zamków w Polsce'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=262&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(262);return false;'>źródło</a>] Zamek w Szreńsku - Widok z rejonu bramy na Dom Mniejszy, fot. ZeroJeden, VI 2005 Zamek w Szreńsku - fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Szreńsku - fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Szreńsku - Wjazd na teren zamku od wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Szreńsku - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Szreńsku - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Szreńsku - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Szreńsku - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Szreńsku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2020 Zamek w Szreńsku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2020 Zamek w Szreńsku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2020 Zamek w Szreńsku - fot. ZeroJeden, VI 2005 Zamek w Szreńsku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2020 Zamek w Szreńsku - fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Szreńsku - Spichlerz dobudowany w XIX wieku do Domu Dużego, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Szreńsku - Narożnik spichlerza, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Szreńsku - Rozbudowany w XIX wieku Dom Mniejszy, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Szreńsku - Widok z dziedzińca na budynek północno-zachodni zamku, fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Szreńsku - XIX-wieczny spichlerz, fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Szreńsku - fot. ZeroJeden, IV 2009