Zamek w Swierzawie

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek nad Kaczawą został wzniesiony przez Bolka I jednocześnie z lokacją miasta w 1296 roku lub niedługo przed tym wydarzeniem. Zamkiem i miastem zarządzał w imieniu księcia burgrabia, o którym istnieją wzmianki w dokumentach z 1369 roku. W 1534 roku rada miasta Świerzawy odkupiła wójtostwo od Otto von Zedlitza, od tego roku zamkiem władają rody rycerskie.
Zamek został prawdopodobnie uszkodzony podczas wielkiego pożaru miasta w 1608 roku, a podczas wojny trzydziestoletniej został przez stacjonujące w Świerzawie wojska szwedzkie zniszczony. Zapewne nieodbudowany popadł w całkowitą ruinę.
Po zamku dziś nie ma śladu.
Zamek w Swierzawie - Kurt Bimler, Die Schlesischen Massiven Wehrbauten, 1943  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=1079&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(1079);return false;'>źródło</a>]