Zamek w Świeciu

(Świecie • Schwertburg • Schwerta)

zwiedzanie
Jak my byliśmy ostatnio to faktycznie przed wejściem wisi tabliczka "teren prywatny wstęp wzbroniony" ale brama była otwarta i ani żywego ducha. Weszliśmy więc sami i pokręcilismy się trochę po zamku ale nikogo nie było kto by pobierał opłaty za zwiedzanie.

2009-06-13  04:53 • Adrian
Właśnie wróciłem ze zwiedziania i muszę uspokoić wszytkich ubolewających, że zamek popada w ruinę. Ruiny są teraz własnością prywatną. Właściciele odsłonili ziemię zalegającą na skałach i odgruzowali dziedziniec. W planach mają odbudowanie pomieszczeń gospodarczych, kaplicę i XVIIIw budynek mieszkalny. Niestety zwiedzanie kosztuje, chwilowo "co łaska" a po pierwszej fazie remontu cena ma się ustabilizować (nie wiem ile). Mimo wszystko uważam, że warto poświęcić te parę zł i włożyć własną cegiełkę w zabezpieczenie zamku.

2009-01-26  16:40 • aga
wybudowany w 1319 roku,a niezamieszkany przez nikogo od 1760 roku,

2005-10-22  16:19 • ann
Ależ nie myli sie pan Michał! Urodziłam sie w Świeciu i chociaż rodzice wywieżli mnie stamtąd wkrótce po tym fakcie, to w miarę możliwości , przejeżdżając zahaczam o to miasto.Nie potrafię zrozumieć przyczyny , dla której tak wspaniałą budowlę , dziedzictwo europejskiej kultury średniowiecznej, pozostawia się bez zabezpieczenia i skazuje na naturalną zagładę ...

2005-05-13  20:09 • Larix
Przeczytrałem ostatnią opinię Michała, ale Pan ten pomylił zamki otórz Świecie - Schwerta - Schwertburg) to zamek na dolnym śląsku a ściślej na Łóżycach Górnychi nigdy krzyżacki nie był, należał do Üchtritzów, Lobenów i Gersdorfów. Sama nazwa niemiecka wynika ze złego przetłumaczenia łóżyckiej nazwy " Święty Mikołaj" i ruiną jest od dawna.

2000-07-28  22:50 • michal
ponieważ to jedyny tego typu "wodny" średniowieczny zamek w tej części Europy. Najbliższy zamek tego typu znajduje się chyba w Italii. Ponadto historycznie wazny bo z niego wyszedl ze swym wojskiem komtur Świecki H.von Plauen w kierunku Grunwaldu - nie zdążyli na bitwę, ale zdązyli zamknąć Malbork przed Polakami znim oni wytrzeźwieli. H. v.Plauen został potem Wielkim Mistrzem Zakonu. Dziwne jest to, że zamek w Świeciu był i jest ruiną - dziwne to dlatego bo komuniści dzwignęli go z zupełnej ruiny. Za czasow kapitalizmu zamek popada w nicość - wali się i nikt go nie ratuje... a szkoda - bo piękny był.