blankStarogród - English versionStarogród - Česká verze

Zamek w Starogrodzie

(Starogród • Althausen Höhe • Stare Chełmno)

Nazwy podobne do Starogród • Althausen Höhe • Stare Chełmno:    Chełm · Chełmno ·

nLokalizacja zamku na mapie Polskia Górze Zamkowej znajdują się pozostałości zamku zbudowanego w XIII wieku przez Krzyżaków. Do końca XV wieku dzielił losy większości krzyżackich zamków na polskich ziemiach. Początkowo był siedzibą komturów. W rękach polskich znalazł się przejściowo w 1410 roku. W 1466 roku przyłączony do Polski. Od 1505 r. w rękach biskupów chełmińskich. W czasie wojen toczących się w XVII wieku zrujnowany. Władze pruskie przeznaczyły go do rozbiórki w 1777 roku. Zachowały się resztki murów.
Zamek w Starogrodzie - Plan zamku starogrodzkiego według Conrada Steinbrechta  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=173&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(173);return false;'>źródło</a>] Zamek w Starogrodzie - Plan zamku według T.Ch.Giese'go  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=211&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(211);return false;'>źródło</a>] Zamek w Starogrodzie - fot. ZeroJeden, VI 2008 Zamek w Starogrodzie - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, VI 2008 Zamek w Starogrodzie - fot. ZeroJeden, VI 2008 Zamek w Starogrodzie - fot. ZeroJeden, VI 2008 Zamek w Starogrodzie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Starogrodzie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Starogrodzie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Starogrodzie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Starogrodzie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018