Zamek w Rytwianach

gLokalizacja zamku na mapie Polskiotycki zamek wzniesiony został nad rzeką Czarną w pierwszej połowie XV wieku. Zbudowany został przez arcybiskupa gnieźnieńskiego Wojciecha Jastrzębca. Później przechodził przez ręce Rytwiańskich, Kurozwęckich i innych. Otoczony umocnieniami ziemnymi i fosą. W czasie potopu szwedzkiego zniszczony przez wojska Rakoczego w 1657 roku. Zburzony przez Potockich w 1859 r. Zachowały się fragmenty murów przyziemia.
Zamek w Rytwianach - Plan zamku średniowiecznego według Michała Proksy 'Fundacja arcybiskupa Wojciecha Jastrzębca w Rytwianach w świetle badań archeologiczno-architektonicznych' Zamek w Rytwianach - fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Rytwianach - Ruiny zamku w Rytwianach na zdjęciu z 1872 roku Zamek w Rytwianach - Ruiny zamku w Rytwianach na zdjęciu z okresu międzywojennego Zamek w Rytwianach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Rytwianach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Rytwianach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Rytwianach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Rytwianach - fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Rytwianach - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Rytwianach - Widok od południa, fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Rytwianach - fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Rytwianach - fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Rytwianach - fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Rytwianach - Widok od wschodu, fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Rytwianach - Ruiny zamku w Rytwianach na zdjęciu z 1872 roku Zamek w Rytwianach - Pozostałości zamku w Rytwianach, akwarela Teodora Chrząńskiego, 'Kazimierza Stronczyńskiego opisy i widoki zabytków w Królestwie Polskim (1844-1855)'