Strażnica w Ryczowie

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwsza wzmianka o Ryczowie pochodzi z 1388 roku, w 1416 roku wieś była w posiadaniu Jana z Kwaśniowa. Mimo że w dokumentach nie ma mowy o obronnym obiekcie, badania archeologiczne prowadzone u podnóża strażnicy przez J.Pierzaka i D.Rozmus pozwalają sądzić, że wzniesiona była w końcu XIV wieku. Wcześniej panujące hipotezy, że budowę murowanego zamku zainicjował Kazimierz Wielki wobec tych badań wydają się być bezpodstawne.
Głównym budynkiem była wieża obronno-mieszkalna wzniesiona na planie trapezu
Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, V 2005
na trudno dostępnej skale. Miała wymiary 16x11x12,5x10 metrów, a dojście do niej prowadziło wzdłuż skały przez drewniany most od wschodu. Na zespół obronny strażnicy składała się również fosa i wał ziemny otaczające znajdujący się u podnóża skały niewielki dziedziniec, na który wchodziło się od północy.
Strażnica została zniszczona i opuszczona w XV wieku. W latach sześćdziesiątych XX wieku mury zostały zabezpieczone przed dalszym rozpadem.
Strażnica w Ryczowie - Widok od południa, fot. ZeroJeden, V 2005 Strażnica w Ryczowie - Wschodni odcinek murów strażnicy, fot. ZeroJeden, V 2005 Strażnica w Ryczowie - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Strażnica w Ryczowie - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Strażnica w Ryczowie - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, X 2013 Strażnica w Ryczowie - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Strażnica w Ryczowie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Strażnica w Ryczowie - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Strażnica w Ryczowie - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Strażnica w Ryczowie - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Strażnica w Ryczowie - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Strażnica w Ryczowie - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Strażnica w Ryczowie - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Strażnica w Ryczowie - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Strażnica w Ryczowie - fot. ZeroJeden, XII 2004 Strażnica w Ryczowie - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Strażnica w Ryczowie - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Strażnica w Ryczowie - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Strażnica w Ryczowie - fot. ZeroJeden, X 2005