Zamek w Rybnicy

(Rybnica • Lausepelz • Läusepelz • Reibnitz)

Nazwy podobne do Rybnica • Lausepelz • Läusepelz • Reibnitz:    Rybnica Leśna · Rybnik ·

rLokalizacja zamku na mapie Polskiuiny zamku zbudowanego prawdopodobnie przez Rybniczów na wzgórzu. Na zamku w 2 połowie XIV wieku przebywał czeski król Karol IV. Można przypuszczać, że warownia została wzniesiona niedługo przed tą wizytą.
Zniszczony prawdopodobnie w czasie wojen husyckich na początku XV w. następnie odbudowany. Przebudowany w latach 1750-1786. Opuszczony na początku XIX wieku uległ ruinie. Zachowały się mury budynku mieszkalnego oraz ślady murów kurtynowych.
Zamek w Rybnicy - Plan dworu według Małgorzaty Chorowskiej  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=435&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(435);return false;'>źródło</a>] Zamek w Rybnicy - fot. ZeroJeden, IX 2002 Zamek w Rybnicy - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Rybnicy - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Rybnicy - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek w Rybnicy - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek w Rybnicy - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek w Rybnicy - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Rybnicy - fot. ZeroJeden, IX 2002 Zamek w Rybnicy - fot. ZeroJeden, IX 2002 Zamek w Rybnicy - fot. ZeroJeden, IX 2002 Zamek w Rybnicy - Zdjęcie z początku XX wieku Zamek w Rybnicy - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Rybnicy - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Rybnicy - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Rybnicy - Ruiny zamku w początkach XIX wieku na rycinie Hubera Zamek w Rybnicy - Rysunek E.Kruschte z 1924 roku, V.Schaetzke - Schlesische Burgen und Schlösser Zamek w Rybnicy - Zamek w Rybnicy na rysunku Friedricha Bernarda Wernera z 1750 roku