blankRakowice Wielkie - English versionRakowice Wielkie - Česká verze

Wieża książęca w Rakowicach Wielkich

Nazwy podobne do Rakowice Wielkie:    Rakowice Wielkie · Janowice Wielkie · Janowice Wielkie ·

wLokalizacja zamku na mapie Polskiieża książęca została wybudowana w początkach XVI wieku, posiadała trzy kondygnacje. Po wojnie została zredukowana do samych murów przyziemia. Podobnie jak wieża miejska posiadała jakieś zabudowania pomocnicze, których rozplanowanie jednak również nie jest znane.
Wieża książęca w Rakowicach Wielkich - Elewacja południowa i północna wieży według J.Bachmińskiego  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=435&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(435);return false;'>źródło</a>] Wieża książęca w Rakowicach Wielkich - Plany kondygnacji według J.Bachmińskiego  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=435&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(435);return false;'>źródło</a>] Wieża książęca w Rakowicach Wielkich - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, IX 2003 Wieża książęca w Rakowicach Wielkich - Widok z lotu ptaka od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Wieża książęca w Rakowicach Wielkich - Wieża książęca w Rakowicach Wielkich na zdjęciu z lat 1950-56 Wieża książęca w Rakowicach Wielkich - fot. ZeroJeden, IX 2003 Wieża książęca w Rakowicach Wielkich - fot. ZeroJeden, IX 2003 Wieża książęca w Rakowicach Wielkich - Widok od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, IX 2003 Wieża książęca w Rakowicach Wielkich - Widok od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, IX 2003 Wieża książęca w Rakowicach Wielkich - fot. JAPCOK, IX 2003 Wieża książęca w Rakowicach Wielkich - fot. JAPCOK, IX 2003 Wieża książęca w Rakowicach Wielkich - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Wieża książęca w Rakowicach Wielkich - Widok z lotu ptaka od północy, fot. ZeroJeden, X 2013