Zamek Radosno

(Radosno • Freudenschloss • Rybnica Leśna • Sokołowsko)

Nazwy podobne do Radosno • Freudenschloss • Rybnica Leśna • Sokołowsko:    Leśna · Rybnica · Radom · Sokołowiec · Radoszyce · Rybnik ·

rLokalizacja zamku na mapie Polskiuiny książęcego zamku na wyniosłej górze Suchawie. Najstarsza wzmianka o zamku pochodzi z pierwszej połowy XIV wieku jednak można przypuszczać, że zbudowany został w końcu XIII wieku przez księcia świdnicko-jaworskiego Bolka I. Wzniesiony z kamienia na planie regularnym z wieżą miał strzec pogranicza księstwa świdnicko-jaworskiego z Czechami. Pierwotnie kamienna była prawdopodobnie tylko wieża a dziedziniec przed nią otaczały fortyfikacje drewniane. Jeszcze w pierwszej połowie XIV wieku dziedziniec otoczono murem kamiennym, w którym znajdowała się brama. W 1355 roku zamek zdobył król czeski Karol IV. Hersk z Rozdziałowicz odkupił go za 3200 kop groszy praskich.
W 1368 roku po śmierci Bolka II zamek z całym księstwem odziedziczyła wdowa po nim, Agnieszka. Od następnego roku burgrabią na zamku był
Zamek Radosno
Widok na ruiny wieży od strony dziedzińca, fot. ZeroJeden, VIII 2003
Przecław z Pogorzeli. Po 1392 roku zamek należał do Korony Czeskiej. Nie wiadomo na pewno czy w czasie wojen husyckich był oblegany. Możliwe, że zajęty przez powstańców stał się ich bazą. W końcu XV wieku znalazł się we władaniu rycerzy-rozbójników. Zniszczony w 1497 roku przez mieszczan nie został odbudowany.
Do dziś zachowały się resztki wieży oraz muru obwodowego. Na wzgórzu przekopano dwa równoległe rowy, na płaszczyźnie pomiędzy nimi, w najwyższym punkcie wzniesienia postawiono wieżę. Wejście do niej znajdowało się 4 metry ponad podstawą, a cała miała około 9 metrów wysokości. Zachowały się dwa fragmenty muru obiegającego niegdyś dziedziniec, na którym stał prawdopodobnie budynek mieszkalny, po którym jednak nie ma śladów.
Zamek Radosno - Plan zamku w XIV wieku według Rolanda Mruczka 'Zamek Radosno. Badania archeologiczno-architektoniczne w 1996 roku' Zamek Radosno - Ruiny wieży na widokówce z okresu międzywojennego Zamek Radosno - Widok na ruiny wieży od strony dziedzińca, fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek Radosno - Ruiny wieży zamku Radosno na widokówce z lat 20. XX wieku Zamek Radosno - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, XII 2020 Zamek Radosno - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, XII 2020 Zamek Radosno - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, XII 2020 Zamek Radosno - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, XII 2020 Zamek Radosno - Mur budynku mieszkalnego, fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek Radosno - fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek Radosno - fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek Radosno - fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek Radosno - fot. JAPCOK, VIII 2003 Zamek Radosno - fot. JAPCOK, VIII 2003 Zamek Radosno - fot. JAPCOK, VIII 2003 Zamek Radosno - Ruiny wieży zamku Radosno na widokówce z 1905 roku Zamek Radosno - Rekonstrukcja zamku XIV-wiecznego według Rolanda Mruczka (z uzupełnieniami Jana Salma) 'Leksykon zamków w Polsce'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=262&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(262);return false;'>źródło</a>] Zamek Radosno - Drzeworyt według rysunku Theodora Blätterbauera z około 1885 roku