blankPasym - English versionPasym - Česká verze

Zamek w Pasymiu

(Pasym • Passenheim)

Nazwy podobne do Pasym • Passenheim:    Pasłęk ·

gLokalizacja zamku na mapie Polskiród w miejscu późniejszego zamku istniał już we wczesnym średniowieczu. Później ziemie te należały do Krzyżaków, którzy w 1254 roku odstąpili je biskupom warmińskim. Biskupi w 1336 roku założyli tu wieś Henrykowo, a w 1350 roku wznieśli w niej kościół i zamek.
W 1369 roku Krzyżacy zajęli wieś i po nadaniu jej praw miejskich otoczyli murami i przemianowali na Passenheim. W 1410 roku wojska Władysława Jagiełły zajęły miasto i zamek, jednak po pierwszym pokoju toruńskim wróciły one w ręce krzyżackie. Podczas wojny trzynastoletniej zamek ponownie został zajęty przez siły Związku Pruskiego, ale kolejny pokój toruński w 1466 roku zwrócił tereny Pasymia Zakonowi.
W 1520 roku podczas walk polsko-krzyżackich miasto zostało spalone i po zakończeniu działań wojennych i kasacie Zakonu znalazło się w granicach Prus Książęcych. W 1583 roku z pożaru miasta ocalał jedynie zamek, nieliczne murowane domostwa i kościół.
Zamek w Pasymiu
Pasym na sztychu Christopha Joannesa Hartknocha z XVII wieku
Kres istnienia zamek zawdzięcza jednak nie wojnom i klęskom żywiołowym. W 1615 roku władze miejskie odkupiły warownię z rąk Hohenzollernów i przeznaczyły na rozbiórkę dla materiału budowlanego na ratusz.
Obecnie po zamku nie ma żadnych śladów.
Zamek w Pasymiu - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, IX 2012 Zamek w Pasymiu - Widok z lotu ptaka od północy, fot. ZeroJeden, IX 2012 Zamek w Pasymiu - Pasym na sztychu Christopha Joannesa Hartknocha z XVII wieku