Zamek w Pasłęku

(Pasłęk • Preussisch Holland)

Nazwy podobne do Pasłęk • Preussisch Holland:    Preussisch Mark · Pasym ·

wLokalizacja zamku na mapie Polski miejscu gdzie obecnie stoi zamek już w X wieku znajdował się dobrze ufortyfikowany pruski gród Pasłęka. Kiedy na Pomorze przybyli Krzyżacy nie od razu udało im się zdobyć te umocnienia. W końcu jednak dokonali tego. W 1297 roku mistrz Meinhardt założył tu miasto na prawie chełmińskim, które zostało otoczone fortyfikacjami. W latach 1318-1330 na miejscu grodu został wzniesiony murowany zamek.
Zamek znajduje się na cyplu o urwistych zboczach opływanym przez rzeczkę Wąską. Założony został na planie prostokąta połączonego z miastem fortyfikacjami - w południowym murze znajdował się wjazd, do północnego został dostawiony mieszkalny budynek o wymiarach 12 x 51 metrów. Budynek ten wykonano z cegły, miał dwie kondygnacje, a jego wnętrza miały układ trójdzielny. Z zamku prawdopodobnie prowadziło podziemne
Zamek w Pasłęku
Zamek w Pasłęku na pocztówce z okresu międzywojennego
przejście pod rzeczką Wąską do oddalonej o trzy kilometry wsi Robity.
W 1410 roku, po bitwie grunwaldzkiej załoga krzyżacka przekazała zamek królowi Jagielle, który kierował się na Dzierzgoń i Malbork. Po nieudanym oblężeniu Malborka zamek przejął mistrz inflancki, a pokój toruński przyznał zamek Krzyżakom. W czasie wojny trzynastoletniej zamek znów znalazł się w rękach polskich, jednak nowe granice państwa zakonnego ustalone w drugim pokoju toruńskim obejmowały zamek pasłęcki. Przeniósł się tu komtur z Elbląga przyłączonego do Polski. Dobudowano wtedy skrzydło zachodnie.
W 1521 roku mieszczanie elbląscy zdobyli zamek i w rok później wysadzili w powietrze. Podczas odbudowy przez książąt pruskich Albrechta i Jerzego w latach 1543-1578 zostało wzniesione kolejne - wschodnie - skrzydło, a od północy zamek zyskał na narożach dwie cylindryczne wieże.
Na początku XIX wieku w zamku znajdował się szpital wojskowy, szkoły, kaplica ewangelicka oraz składy. Podczas drugiej wojny światowej został spalony, obecnie jednak jest całkowicie
Zamek w Pasłęku
Dostępne również w wersji 3D (przełącz w menu)
Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, V 2013
odbudowany.
Zamek w Pasłęku - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Pasłęku - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Pasłęku - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Pasłęku - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Pasłęku - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Pasłęku - fot. ZeroJeden, VI 2011 Zamek w Pasłęku - Skrzydło północne, fot. ZeroJeden, VI 2011 Zamek w Pasłęku - fot. ZeroJeden, VI 2011 Zamek w Pasłęku - Brama w murach miejskich przy zamku, fot. ZeroJeden, VI 2011 Zamek w Pasłęku - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, V 2013 Zamek w Pasłęku - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2013 Zamek w Pasłęku - Skrzydło północne i wschodnie od strony dziedzińca, fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Pasłęku - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2013 Zamek w Pasłęku - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, V 2013 Zamek w Pasłęku - Widok z lotu ptaka od strony starego miasta, fot. ZeroJeden, V 2013 Zamek w Pasłęku - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, V 2013 Zamek w Pasłęku - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, V 2013 Zamek w Pasłęku - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, V 2013 Zamek w Pasłęku - Zamek w Pasłęku na pocztówce z okresu międzywojennego Zamek w Pasłęku - Zamek w Pasłęku na pocztówce z 1899 roku Zamek w Pasłęku - Zamek w Pasłęku na pocztówce z 1916 roku Zamek w Pasłęku - Zamek w Pasłęku na pocztówce z lat 1910-20 Zamek w Pasłęku - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Pasłęku - Zamek w Pasłęku na pocztówce z lat 1920-30 Zamek w Pasłęku - Zamek w Pasłęku na pocztówce z lat 1920-30 Zamek w Pasłęku - Zamek w Pasłęku na pocztówce z lat 1930-40 Zamek w Pasłęku - Zamek w Pasłęku w 1923 roku Zamek w Pasłęku - Pasłęk na pocztówce z 1913 roku Zamek w Pasłęku - Zamek na widokówce z 1915 roku Zamek w Pasłęku - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Pasłęku - fot. JAPCOK, VI 2002 Zamek w Pasłęku - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Pasłęku - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Pasłęku - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Pasłęku - Plan Pasłęka autorstwa prawdopodobnie Conrada Steinbrechta, 1900-1920 Zamek w Pasłęku - Pasłęk w XVII-XVIII wieku według rekonstrukcji J.Salma  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=211&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(211);return false;'>źródło</a>] Zamek w Pasłęku - Panorama miasta z lat 1627-1628 według A.Boota  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=211&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(211);return false;'>źródło</a>] Zamek w Pasłęku - Zamek i miasto w końcu XVII wieku według Christopha Johanna Hartknocha