blankOsiek - English version

Zamek w Osieku

(Osiek • Ossiek • Osyeck)

Nazwy podobne do Osiek • Ossiek • Osyeck:    Osiek · Osiek Jasielski · Osieczna ·

rLokalizacja zamku na mapie Polskiuiny krzyżackiego zamku z początku XV wieku nad jeziorem Kałębie. Wojna trzydziestoletnia była okresem kiedy przechodził z rąk do rąk. Po wojnie, po 1466 roku, stał się w rękach polskich siedzibą starostów. Przebudowany przez A. Walewskiego, podkomorzego sochaczewskiego na pałac w stylu renesansowym. W czasie potopu szwedzkiego zniszczony przez najeźdźcę. Pod zaborem pruskim w XVIII wieku rozebrany przez władze. Do dziś istnieją jeszcze tylko fragmenty murów oraz zarys fos.
Zamek w Osieku - Południowe lico ocalałego fragmentu muru, fot. ZeroJeden, X 2002 Zamek w Osieku - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, IV 2023 Zamek w Osieku - fot. JAPCOK, X 2002 Zamek w Osieku - fot. JAPCOK, X 2002 Zamek w Osieku - fot. ZeroJeden, VI 2008 Zamek w Osieku - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, IV 2023 Zamek w Osieku - Plan zamku według J.Heise  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=211&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(211);return false;'>źródło</a>]