blankNiebieszczany - Česká verze

Zamek w Niebieszczanach

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwsza wzmianka o fortalicium pochodzi z 1447 roku. Należało ono wówczas do Jana Niebieszczańskiego i to prawdopodobnie on wzniósł warownię.
Do dziś z istniejącego tu fortalicium zachowały się tylko ziemne fortyfikacje. W trzech narożach założenia istniały czworoboczne bastiony. Całość otoczona była fosą i pierścieniem wałów, za którymi rozciągały się podmokłe łąki. Od północy, strony dojazdu do fortalicji, wały umocniony jeszcze jednym odcinkiem fosy.
Badania, które prowadził tu A.Bata
Plan sytuacyjno-wysokościowy według A.Baty [źródło]
w 1972 roku, doprowadziły do odkrycia fragmentów murów oraz dużej ilości kafli, datowanych na wieki od XVI do XVIII. Obecnie znajduje się tu XIX-wieczny dworek.
Zamek w Niebieszczanach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, V 2023 Zamek w Niebieszczanach - Plan sytuacyjno-wysokościowy według A.Baty  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=86&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(86);return false;'>źródło</a>]