blankMaszewo - English version

Zamek w Maszewie

(Maszewo • Massov)

oLokalizacja zamku na mapie Polskid X do XII wieku istniał nad Stopnicą gród i osada targowa. W 1269 roku Barnim I przekazał Maszewo kapitule kamieńskiej. Zamek na Górze Zamkowej został wzniesiony prawdopodobnie jeszcze przed tym aktem przez rycerza księcia Barnima. Z inicjatywy biskupa kamieńskiego Hermana Maszewo uzyskało prawa miejskie w 1278 roku.
W 1451 roku Maszewo z zamkiem przeszło w ręce książąt zachodniopomorskich, a piętnaście lat później zostało przekazane hrabiom von Eberstein z Nowogardu.
Zamek został opuszczony i popadł w ruinę w 1569 roku. Właściciele przenieśli się prawdopodobnie do nowej siedziby wzniesionej na półwyspie jeziora, przy murach miejskich. Stary zamek nie podniósł już się z ruin, a do lat 70. XX wieku pozostały z niego nikłe fragmenty murów. Obecnie nie ma żadnego śladu na powierzchni
Zamek w Maszewie
Pólwysep z wczesnośredniowiecznym grodziskiem, fot. JAPCOK, III 2002
ziemi po żadnych zabudowaniach ani umocnieniach.
Zamek w Maszewie - fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Maszewie - Pólwysep z wczesnośredniowiecznym grodziskiem, fot. JAPCOK, III 2002