Zamek w Lutomiersku

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek w Lutomiersku powstał w XIV wieku na miejscu książęcego grodu. W roku 1650 zamek został zaadaptowany na pomieszczenia klasztorne, po przekazaniu go przez Andrzeja Grudzińskiego reformatom.
Obiekt wielokrotnie przebudowywano, tylko w jednej - południowej - ścianie po odsłonięciu tynku widać zamurowaną bramę wjazdową oraz podpory mostu zwodzonego. Budynki znacznie ucierpiały podczas pierwszej wojny światowej, Niemcy wywieźli wtedy klasztorne archiwum tworzone od XVII wieku. Do 1926 roku obiekt jednak odbudowano i przeznaczono na szkołę i internat, którymi zajęło się Zgromadzenie Salezjanów. W 1951 roku część zabudowań ogarnął pożar, po którym odbudowa trwała do 1974 roku.
Obecnie mieści się tu Salezjańskie Liceum Muzyczne.
Zamek w Lutomiersku - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Lutomiersku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Lutomiersku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Lutomiersku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Lutomiersku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Lutomiersku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Lutomiersku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Lutomiersku - Zamek w Lutomiersku na zdjęciu z 1914 roku Zamek w Lutomiersku - Zamek w Lutomiersku na zdjęciu z 1915 roku Zamek w Lutomiersku - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Lutomiersku - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Lutomiersku - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Lutomiersku - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Lutomiersku - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Lutomiersku - Plan zamku według Tadeusza Poklewskiego, Emilii Grabarczyk i Marii Żemigały 'Zamek w Lutomiersku w Sieradzkiem' Zamek w Lutomiersku - Rzut klasztoru z zaznaczonym domem zamkowym według Tadeusza Poklewskiego i Emilii Garbarczyk (1-mur średniowieczny pewny, 2-mur średniowieczny domniemany)  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=117&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(117);return false;'>źródło</a>] Zamek w Lutomiersku - Rekonstrukcje rzutów i przekroju domu zamkowego według Tadeusza Poklewskiego i Emilii Garbarczyk (1-mur średniowieczny pewny, 2-mur średniowieczny domniemany, 3-mur średniowieczny rekonstruowany, 4-mur z około 1650 roku, 5-przecięcia w narożnikach)  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=117&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(117);return false;'>źródło</a>] Zamek w Lutomiersku - Elewacje domu zamkowego według Tadeusza Poklewskiego i Emilii Garbarczyk (A-elewacja południowa, B-elewacja wschodnia, 1-mur średniowieczny pewny, 2-mur średniowieczny domniemany)  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=117&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(117);return false;'>źródło</a>] Zamek w Lutomiersku - Rekonstrukcja bryły zamku według Tadeusza Poklewskiego i Emilii Garbarczyk  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=117&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(117);return false;'>źródło</a>]