Zamek w Jelczu-Laskowicach

(Laskowice • Jelcz-Laskowice • Laskowitz • Markstädt)

Nazwy podobne do Laskowice • Jelcz-Laskowice • Laskowitz • Markstädt:    Jelcz ·

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek w Laskowicach wzniesiony został w połowie XVI wieku przez Johanna von Prittwitz, do którego rodu wieś należała XIV wieku. W początkach XVII wieku jako wiano przeszła na własność rodu von Saurma-Jeltsch, którzy mieli swoją główną siedzibę na zamku w pobliskim Jelczu. W 1650 roku ród ten opuścił zniszczony zamek w Jelczu i przeniósł się do Laskowic.
W 1779 roku baron Johann Franz von Saurma-Jeltsch przebudował laskowicki zamek na okazały pałac. Do 1813 roku pozostawał jeszcze rodową siedzibą rodu. W XIX wieku kilkukrotnie był przebudowywany, a po drugiej wojnie światowej został zaadaptowany na użytek rolniczej placówki Państwowej Akademii Nauk. Podczas tej przebudowy znacznie zniwelowano zabytkowy wygląd pałacu. Obecnie wykorzystywany jest przez Urząd Stanu cywilnego.
Zamek w Jelczu-Laskowicach - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek w Jelczu-Laskowicach - Pałac w Jelczu-Laskowicach na pocztówce z okresu międzywojennego Zamek w Jelczu-Laskowicach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Jelczu-Laskowicach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Jelczu-Laskowicach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Jelczu-Laskowicach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Jelczu-Laskowicach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Jelczu-Laskowicach - fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek w Jelczu-Laskowicach - Widok od południa, fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Jelczu-Laskowicach - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Jelczu-Laskowicach - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Jelczu-Laskowicach - Pałac w Jelczu-Laskowicach na pocztówce z okresu międzywojennego Zamek w Jelczu-Laskowicach - Pałac w Jelczu-Laskowicach na pocztówce z okresu międzywojennego Zamek w Jelczu-Laskowicach - Pałac w Jelczu-Laskowicach na pocztówce z okresu międzywojennego