blankKwaśniów - Česká verze

Wieża w Kwaśniowie

wLokalizacja zamku na mapie Polski 2001 roku podczas badań powierzchniowych w Kwaśniowie dwóch archeologów natknęło się na zupełnie dotąd nieznaną budowlę o charakterze wieżowym wykorzystywaną jako szopa.
Obecnie jest to położony na sztucznym nasypie otoczonym fosą parterowy budynek. Pierwotnie jednak miał więcej kondygnacji. W nadprożu drzwi wejściowych widnieje data 1552, sień sklepiona jest kolebkowo.
Widać też w środku ślady po klatce schodowej.
Niestety brak jest jakichkolwiek wzmianek archiwalnych o tym obiekcie. Pierwsza wzmianka o Kwaśniowie pochodzi z 1388 roku i wymienia właścicieli wsi - rycerzy Dzierżka i Jaśka Kwaśniowskich. Według Długosza w XV wieku istniał we wsi młyn i karczma.
Kobiecina napotkana na podwórzu obecnego właściciela uprzejmiezagadnięta o możliwość sfotografiwania wieży nie chciała rozmawiać.
Wieża w Kwaśniowie
Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2005
Na szczęście obiekt jest dobrze widoczny z ulicy.
Wieża w Kwaśniowie - fot. ZeroJeden, V 2005 Wieża w Kwaśniowie - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2005 Wieża w Kwaśniowie - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2005 Wieża w Kwaśniowie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Wieża w Kwaśniowie - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013