blankKoszalin - Česká verze

Zamek w Koszalinie

(Koszalin • Köslin)

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek książęcy w Koszalinie wzniesiony został nad Dzierżęcinką w drugiej połowie XIII wieku, prawdopodobnie po roku 1266. Znajdował się w północno-wschodniej części miasta wzmacniając jego drewniano-ziemne fortyfikacje. Jeszcze przed końcem XIII wieku stał się własnością zakonu cysterek i został zaadaptowany na cele klasztorne.
Później, prawdopodobnie w latach 1569-1582, wzniesiono w miejscu zamku, częściowo wykorzystując jego mury, renesansową rezydencję biskupów kamieńskich. Na ten zamek składały się budynki rozmieszczone wokół dziedzińca o wymiarach około 33x42 metry. Główne skrzydło znajdowało się od strony miasta, posiadało cztery kondygnacje a na narożach miało dwie wieże.
Zamek w Koszalinie
Kaplica zamkowa w Koszalinie na pocztówce z 1904 roku
Na początku XVII wieku w obrębie zamku wzniesiono kościół Św. Trójcy. Od 1622 roku zamek zaczął być zaniedbywany, a po pożarze w 1718 roku został częściowo rozebrany. Wznoszone tu później budynki stopniowo zacierały pierwotne rozplanowanie zamku.
Po drugiej wojnie światowej na terenie zamku powstała kotłownia miejska. Do dziś z pierwotnego zamku zachowały się tylko fragmenty muru kaplicy zamkowej z portalem gotyckim w kościele cysterek.
Zamek w Koszalinie - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Koszalinie - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, IV 2023 Zamek w Koszalinie - fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Koszalinie - Pozostałości zamku w murach kaplicy, fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Koszalinie - Kaplica zamkowa w Koszalinie na pocztówce z 1904 roku Zamek w Koszalinie - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, IV 2023 Zamek w Koszalinie - Plan cerkwi i pozostałości klasztoru wzniesionych w miejscu zamku w Koszalinie Zamek w Koszalinie - Panorama miasta na rysunku z mapy Eilharda Lubinusa z 1618 roku