blankKłaczyna - Česká verze

Zamek w Kłaczynie

(Kłaczyna • Kauder)

nLokalizacja zamku na mapie Polskia wyspie oblanej wodami Nysy Szalonej znajdują się ruiny zamku. Wzniesiono go zapewne w XIV wieku, a po zniszczeniach z okresu wojen husyckich przebudowano w XVI wieku, z tej przebudowy pochodzą zachowane zwieńczenia attykowe. Zniszczony zapewne w czasie wojny trzydziestoletniej, nie odbudowany. Z dawnego czworobocznego założenia obecnie zachowały się tylko kamienne mury kurtynowe i fragment wysokiej kwadratowej wieży.
Zamek w Kłaczynie - fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Kłaczynie - Ruina wieży na archiwalnej fotografii, neg. NBAHI nr 48 250  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=435&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(435);return false;'>źródło</a>] Zamek w Kłaczynie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek w Kłaczynie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek w Kłaczynie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek w Kłaczynie - fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Kłaczynie - fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Kłaczynie - fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Kłaczynie - fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Kłaczynie - fot. JAPCOK, IX 2003 Zamek w Kłaczynie - Plan przyziemia według pomiaru IHASiT PWr z zaznaczonym murem z XIV-XV wieku  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=435&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(435);return false;'>źródło</a>] Zamek w Kłaczynie - Ruiny zamku na drzeworycie z 1875 roku Zamek w Kłaczynie - Widok ruin według R.Dreschera  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=435&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(435);return false;'>źródło</a>] Zamek w Kłaczynie - Litografia Bernhard Mannfeld, 1891 Zamek w Kłaczynie - Ruiny zamku w 1926 roku, Kurt Arendt