blankJelcz - Česká verze

Zamek w Jelczu

(Jelcz • Jeltsch)

Nazwy podobne do Jelcz • Jeltsch:    Jelcz-Laskowice ·

wLokalizacja zamku na mapie Polski pierwszej połowie XIII wieku wieś należała do biskupów wrocławskich, później przeszła na własność książąt wrocławskich. Wywodzący się z tego tego rodu arcybiskup salzburski Władysław był prawdopodobnie fundatorem budowy zamku przed 1268 rokiem na wyspie przy prawym brzegu Odry. Na założenie składał się murowany prostokątny dwór otoczony drewniano-ziemnymi obwarowaniami. Dwór miał wymiary około 11, 5x28 m i wzniesiony został z cegły w wątku wendyjskim na kamiennych fundamentach. Narożniki dworu były
Zamek w Jelczu
Dostępne również w wersji 3D (przełącz w menu)
umocnione szkarpami. Wnętrze było podzielone na trzy komnaty, a na piętro wchodziło się po drewnianej galerii.
W latach 70. XIII wieku posiadłości były własnością Henryka IV Probusa. Stąd książę został porwany przez Bolesława Rogatkę w 1277 roku.
W ciągu XIV wieku książęta zastąpili umocnienia murowanymi oraz zapewne wyremontowali budynek dworu. Było to na pewno po 1343 roku, z którego pochodzi wzmianka w dokumentach o "das haus". Do dworu następnie dobudowano dwa skrzydła, które wraz z jednym odcinkiem muru kurtynowego zamknęły wewnętrzny dziedziniec.
W 1452 roku książęcy zamek został kupiony przez Kotulińskich, mieszczan wrocłąwskich. Później przeszedł na własność Sauermanów. W 1508 roku zamek stałsię własnością Konrada von Sausma. Dokonał on kolejnej, renesansowej przebudowy w 1518 roku, o czym świadczy data umieszczona na strzelnicy. Zamek przybrał formę czteroskrzydłowej rezydencji z wewnętrznym dziedzińcem, który obiegały XVI-wieczne krużganki. Pierwotny dwór stał się południowym skrzydłem
Zamek w Jelczu
renesansowej budowli.
W pierwszej ćwierci XVII wieku zamek został uszkodzony przez pożar. Przy projektowaniu nowych fortyfikacji pomiarów całego założenia dokonał Walenty von Sæbisch w 1623 roku, projekt ten nie został jednak zrealizowany. Przeprowadzono jednak jakieś prace budowlane, podczas których powstała prawdopodobnie narożna wieżyczka alkierzowa.
W okresie wojny trzydziestoletniej zamek został poważnie zniszczony i stracił znaczenie militarne. Początkowo był użytkowany w celach gospodarczych, jednak nie remontowany powoli popadał w ruinę.
W 1978 roku ruiny stały się obiektem badań Czesława Lasoty i Jerzego Rozpędowskiego. Do dziś zachowały się ruiny jednego skrzydła będącego przebudowanym gotyckim dworem.
Zamek w Jelczu - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Jelczu - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Jelczu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Jelczu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Jelczu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Jelczu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Jelczu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Jelczu - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Jelczu - fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Jelczu - fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Jelczu - fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Jelczu - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Jelczu - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Jelczu - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Jelczu - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Jelczu - Plan zamku w 1623 roku według rysunku Sabischa  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=15&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(15);return false;'>źródło</a>]