blankJamna - Česká verze

Zamek w Jamnej

(Jamna • Głębocko • Tifensee)

Galeria

Nazwy podobne do Jamna • Głębocko • Tifensee:    Głęboszów ·

wLokalizacja zamku na mapie Polskizmianki o grodzie książęcym w Głębocku pojawiają się w dokumentach z 1272 i 1294 roku. Gród ten bronił przeprawy przez Nysę Kłodzką. W 1331 roku w dokumentach mowa już jest o castrum nostrum. Zamek murowany był wzniesiony przez książąt brzeskich i stanowił ich siedzibę.
Podczas walk z husytami w 1430 roku został przez nich zdobyty przy czym zapewne znacznie ucierpiał. Ostatecznie zniszczony został przez wojska Macieja Korwina w 1473 roku.
W XVIII wieku ruiny zamku zostały rozebrane, a materiał z rozbiórki posłużył do wzniesienia nowego pałacu Schaffgotschów w Kopicach.
Podobno w końcu XIX wieku zachowane były jeszcze fundamenty i fragmenty murów, sięgających do wysokości 2 m, oraz ślady wałów i fosy otaczających dawny zamek średniowieczny.