blankInowłódz - English versionInowłódz - Česká verze

Zamek w Inowłodzu

DLokalizacja zamku na mapie Polskio XVII wieku istniał nad Pilicą zamek królewski, zniszczony w czasie potopu szwedzkiego. Został wzniesiony przez Kazimierza Wielkiego w stylu gotyckim w XIV wieku na planie prostokąta z dwoma narożnymi ośmiobocznymi wieżami, otoczony fosą. Strzegł komory celnej i szlaku handlowego do Torunia.
W pierwszej połowie XVI wieku został rozbudowany i umocniony. Zachowały się fragmenty murów przyziemia, ślady wież i zarys fosy.
Zamek w Inowłodzu - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Inowłodzu - Widok na ruiny zamku od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Inowłodzu - Widok na ruiny zamku od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Inowłodzu - Odsłonięte mury piwnic pod dziedzińcem, fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Inowłodzu - Odsłonięte pomieszczenie pod dziedzińcem, na poziomie piwnic, fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Inowłodzu - Widok ze szkarpy w narożniku południowo-zachodnim, fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Inowłodzu - Widok ze szkarpy w narożniku południowo-zachodnim, fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Inowłodzu - fot. ZeroJeden, VIII 2009 Zamek w Inowłodzu - fot. ZeroJeden, VIII 2009 Zamek w Inowłodzu - fot. ZeroJeden, VIII 2009 Zamek w Inowłodzu - Wieża w narożniku północno-wschodnim, fot. ZeroJeden, VIII 2009 Zamek w Inowłodzu - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Inowłodzu - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Inowłodzu - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Inowłodzu - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Inowłodzu - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Inowłodzu - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Inowłodzu - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Inowłodzu - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Inowłodzu - Przyziemie południowego skrzydła widoczne z południowo-wschodniego narożnika, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Inowłodzu - Oszkarpowanie południowo-zachodniego narożnika zamku, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Inowłodzu - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Inowłodzu - Przyziemie wieży w północno-wschodnim narożniku, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Inowłodzu - Wschodnie skrzydło, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Inowłodzu - Rzut zamku z II połowy XIV wieku według Jerzego Augustyniaka Zamek w Inowłodzu - Rzut zamku z połowy XVI wieku według Jerzego Augustyniaka Zamek w Inowłodzu - Rekonstrukcja według Jerzego Augustyniaka, rys. Adam Rosiński  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=215&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(215);return false;'>źródło</a>] Zamek w Inowłodzu - Rekonstrukcja zamku w Inowłodzu