blankGródek - Česká verze

Zamek w Gródku

(Gródek • Groddeck • Groddek)

Nazwy podobne do Gródek • Groddeck • Groddek:    Wleński Gródek · Gródek nad Dunajcem · Kraków-Gródek · Grodno · Grodztwo · Grodziec · Grodziec ·

nLokalizacja zamku na mapie Polskia przełomie XIII i XIV wieku na wzgórzu na prawym brzegu Wdy istniał gród. Przed 1360 rokiem Krzyżacy wznieśli w jego miejscu niewielki murowany zamek. Miał on plan nieregularny zajmując powierzchnię szczytową wzgórza o rozmiarach około 23 na 40 m. Od trzech stron do murów obwodowych przylegały skrzydła: podpiwniczone skrzydło północne, wschodnie mieszczące kaplicę oraz południowe. Od zachodu zamek został wzmocniony przekopaniem suchej fosy, nad którą przerzucono most. Od tej strony mieściła się wieża bramna dostawiona do zewnętrznej części murów. Na zespół zamkowy składało się również rozległe przedzamcze znajdujące się na zachód od głównego członu.
Warownia podległa była komturii w Świeciu. Zniszczona została prawdopodobnie w czasie wojen polsko-krzyżackich w pierwszej połowie XV wieku, bo w 1461 roku w dokumentach występuje już tylko folwark, a o zamku nie ma wzmianki. Folwark ten prawdopodobnie mieścił się w miejscu wcześniejszego przedzamcza.
Zamek w Gródku
XVII wieku zostały rozebrane resztki murów zamkowych. Badania prowadzono tu w 1885 roku oraz w latach siedemdziesiątych XX wieku przez M.Kochanowskiego.
Aby dotrzeć do ruin należy, jadąc od strony Drzycimia, zaraz przed mostem skręcić w prawo w polną drogę prowadzącą pod górę. Po około stu metrach wejść na wzgórze po lewej stronie.
Zamek w Gródku - fot. ZeroJeden VI 2003 Zamek w Gródku - fot. ZeroJeden VI 2003 Zamek w Gródku - Plan zamku średniowiecznego według R.Uziembło i Mariana Kochanowskiego 'Sprawozdanie z badań archeologicznych prowadzonych na zamku krzyżackim w Gródku, gm.Drzycim w sezonie 1978' Zamek w Gródku - Plan zamku z podzamczem oraz zamku górnego w Gródku, 'Die Bau- und Kunstdenkmäler des Kreise...', 1887