Zamek w Działdowie

(Działdowo • Soldau)

Nazwy podobne do Działdowo • Soldau:    Solec ·

zLokalizacja zamku na mapie Polski rycerskiego zamku zbudowanego nad Działdówką zachowało się główne, wysokie skrzydło. Pierwotny zamek rozpoczęli Krzyżacy wznosić w 1306 roku niedługo po odstąpieniu tych terenów przez biskupa chełmińskiego. Był siedzibą prokuratora zakonnego a następnie wójta. Pierwotnie była to budowla gotycka na planie kwadratu z dwiema wieżami. Jej skrzydło południowo-wschodnie oraz czworoboczny dziedziniec otoczone były murem oraz fosą. Obronność zamku wzmacniały warunki terenowe - z trzech stron znajdowały się bagna i moczary, a z czwartej rzeka Działdówka. W skład zespołu wchodził zamek główny i przedzamcze, które niejako łączyło zamek z miastem.
Przejściowo zamek znajdował się w rękach polskich w 1410 roku, potem odzyskany znowu w czasie
Zamek w Działdowie
Południowa ściana zachowanego skrzydła zamkowego, fot. ZeroJeden, VI 2005
wojny trzydziestoletniej.
W XVI wieku został przebudowany. W następnych wiekach rozbierany uległ ruinie. W końcu ubiegłego wieku został odnowiony, jeszcze w czasie ostatniej wojny uszkodzony.
W zachowanym budynku mieści się były refektarz z gotyckimi sklepieniami. Istnieją jeszcze nikłe resztki innych zabudowań oraz wież.
Zamek w Działdowie - Widok od wschodu, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Działdowie - Widok od północy na zachowane skrzydło południowo-wschodnie, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Działdowie - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Działdowie - Południowa ściana zachowanego skrzydła zamkowego, fot. ZeroJeden, VI 2005 Zamek w Działdowie - Fot. P.Mastalerz, 1979 Zamek w Działdowie - Widok z lotu ptaka od południa, fot. Z.Siemaszko, 1967 Zamek w Działdowie - Widok od północy, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Działdowie - Widok od strony bramy wjazdowej na wschodnie skrzydło, fot. ZeroJeden, VI 2005 Zamek w Działdowie - Portal w przyziemiu zachowanego skrzydła, fot. ZeroJeden, VI 2005 Zamek w Działdowie - fot. ZeroJeden, VI 2005 Zamek w Działdowie - Portal na pierwszej kondygnacji ocalałego skrzydła zamku, fot. ZeroJeden, VI 2005 Zamek w Działdowie - Szczyt skrzydła średniowiecznego, fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Działdowie - Południowy szczyt dachu, fot. ZeroJeden, VI 2005 Zamek w Działdowie - Widok od południa, fot. ZeroJeden, VI 2005 Zamek w Działdowie - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, VI 2005 Zamek w Działdowie - fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Działdowie - Zachodnia elewacja skrzydła średniowiecznego, fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Działdowie - Widok od wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Działdowie - fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Działdowie - Widok od południa, fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Działdowie - Zachowane skrzydło zamkowe, widok od południa, fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Działdowie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Działdowie - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden VI 2003 Zamek w Działdowie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Działdowie - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Działdowie - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Działdowie - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Działdowie - Zamek w Działdowie na zdjęciu z około 1920 roku Zamek w Działdowie - Kaplica na zamku w Działdowie na zdjęciu z około 1920 roku Zamek w Działdowie - Zamek w Działdowie na zdjęciu z okresu międzywojennego Zamek w Działdowie - Zamek w Działdowie w 1910 roku Zamek w Działdowie - Zamek w Działdowie w latach 20. XX wieku Zamek w Działdowie - Wnętrza zamku w Działdowie na zdjęciu z lat 1916-24 Zamek w Działdowie - Widok z lotu ptaka od południa, 1967 rok Zamek w Działdowie - Zamek w Działdowie na zdjęciu z 1912 roku Zamek w Działdowie - Ruiny zamku w 1898 roku Zamek w Działdowie - Elewacja zachowanego skrzydła od strony dziedzińca, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Działdowie - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Działdowie - Zdjęcie W.Bajbakowa z 1960 roku, sygn. 2821 Zamek w Działdowie - Południowy narożnik dzidzińca, Fot. Mirosław Strużyński, 1965 Zamek w Działdowie - Plan zamku według Conrada Steinbrechta  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=211&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(211);return false;'>źródło</a>] Zamek w Działdowie - Plan zamku według Conrada Steinbrechta, 'Die Ordensburgen der Hochmeisterzeit in Preussen...', Berlin 1920 Zamek w Działdowie - Plan zamku według Conrada Steinbrechta, 'Die Ordensburgen der Hochmeisterzeit in Preussen...', Berlin 1920 Zamek w Działdowie - Plan zamku według Conrada Steinbrechta, 'Die Ordensburgen der Hochmeisterzeit in Preussen...', Berlin 1920 Zamek w Działdowie - Plan zamku według Conrada Steinbrechta, 'Die Ordensburgen der Hochmeisterzeit in Preussen...', Berlin 1920 Zamek w Działdowie - Plan zamku według Martyny Milewskiej 'Sprawozdanie z badań archeologicznych prowadzonych na zamku w Działdowie w latach 1981-89' Zamek w Działdowie - Przekrój podłużny południowo-wschodniego skrzydła zamku według rysunku Conrada Steinbrechta  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=32&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(32);return false;'>źródło</a>] Zamek w Działdowie - Plan zamku w Barcianach według Conrada Steinbrechta Zamek w Działdowie - Plan zamku z XVII wieku, Conrad Steinbrecht, 'Die Ordensburgen der Hochmeisterzeit in Preussen...', Berlin 1920 Zamek w Działdowie - Rzuty zamku z XVII wieku, Conrad Steinbrecht, 'Die Ordensburgen der Hochmeisterzeit in Preussen...', Berlin 1920 Zamek w Działdowie - Plan zamku według Conrada Steinbrechta, 'Die Ordensburgen der Hochmeisterzeit in Preussen...', Berlin 1920 Zamek w Działdowie - Rysunek Conrada Steinbrechta z 1881 roku Zamek w Działdowie - Panorama Działdowa z 1684 roku według Christopha Johanna Hartknocha Zamek w Działdowie - Elewacje od strony dziedzińca Zamek w Działdowie - Elewacje zewnętrzne Zamek w Działdowie - Inwentaryzacja pozostałych murów i rekonstrukcja nieistniejących, rysunek z XIX wieku