blankDomanice - Česká verze

Zamek w Domanicach

(Domanice • Domanze Schloss)

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwotny zamek powstał zapewne w XIII wieku. Położony nad Bystrzycą, na wzgórzu. W tym okresie zamek jest własnością rycerską.
Zamek wielokrotnie przebudowywano w wiekach XVI, XVII i XVIII. Na ostateczny kształt obecnego pałacu wpłynął układ przestrzenny pierwszego zamku.
Zamek w Domanicach - fot. ZeroJeden, IV 2003 Zamek w Domanicach - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Domanicach - Zamek na widokówce z lat 1910-1930 Zamek w Domanicach - Zamek w 1902 roku Zamek w Domanicach - Zamek w początkach XX wieku Zamek w Domanicach - Zamek na widokówce z okresu międzywojennego Zamek w Domanicach - Zamek na zdjęciu z lat 1920-1930 Zamek w Domanicach - Zamek na widokówce z okresu międzywojennego Zamek w Domanicach - Zamek na pocztówce z 1934 roku Zamek w Domanicach - Zamek w Domanicach w 1915 roku Zamek w Domanicach - Zamek w Domanicach w okresie międzywojennym Zamek w Domanicach - fot. ZeroJeden, IV 2003 Zamek w Domanicach - Zamek na widokówce z 1918 roku Zamek w Domanicach - Zamek na widokówce z lat 30. XX wieku Zamek w Domanicach - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Domanicach - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Domanicach - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Domanicach - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Domanicach - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Domanicach - Plan zamku według Pracowni Konserwacji Zabytków  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=936&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(936);return false;'>źródło</a>] Zamek w Domanicach - Litografia Theodora Alberta z połowy XIX wieku z teki Alberta Dunckera