blankD±browica - Česká verze

Zamek w D±browicy

Nazwy podobne do D±browica:    D±browa ·

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek w D±browicy wznie¶li Firlejowie w pocz±tkach XV wieku Firlejowie, którzy byli jego wła¶cicielami do 1737 roku. W 1553 roku Piotr Firlej rozpocz±ł przebudowę zamku, któr± w 1565 roku kończył jego syn Mikołaj. Ponownie rozbudowany w latach 1593-1598 przez Jana lub Mikołaja Firleja.
W latach 1610-1630 zamek został przebudowany przez Annę z Firlejów Ponętowsk± na dwuskrzydłowy pałac. Podczas tej przebudowy do starego zamkowego skrzydła zachodniego zostało dobudowane skrzydło północne, a dziedziniec od wschodu i południa zamknięto murem kurtynowym. Na narożnikach założenia powstały dwie o¶mioboczne wieże - od północnego-zachodu i południowego-wschodu. Zamek posiadał dwie kondygnacje i zwieńczony był attyk±. W 1694 roku pałac uszkodził pożar, a w pocz±tkach XVIII wieku został zniszczony.
Ostatni±
Zamek w D±browicy
Zamek na widokówce z 1910 roku
z rodu Firlejów wła¶cicielk± D±browicy była Marianna Sapieżyna, póĽniej zamek przechodził przez ręce Liniewskich, Janiszewskich, Potockich i Lingenau. W XIX wieku rozebrano wieże zamkowe, a sam zamek rozparcelowano i sprzedano.
Zamek w D±browicy - Zamek na widokówce z 1910 roku Zamek w D±browicy - fot. ZeroJeden, VIII 2005 Zamek w D±browicy - fot. ZeroJeden, VIII 2005 Zamek w D±browicy - fot. ZeroJeden, VIII 2005 Zamek w D±browicy - Pozostało¶ci zamku w D±browicy przed 1939 rokiem Zamek w D±browicy - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w D±browicy - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w D±browicy - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w D±browicy - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w D±browicy - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w D±browicy - Widok od południa, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w D±browicy - Widok od południa na południow± ocalał± wieżę, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w D±browicy - fot. ZeroJeden, VIII 2005 Zamek w D±browicy - fot. ZeroJeden, VIII 2005 Zamek w D±browicy - fot. ZeroJeden, VIII 2005 Zamek w D±browicy - Szczyt południowej wieży, fot. ZeroJeden, VIII 2005 Zamek w D±browicy - fot. ZeroJeden, VIII 2005 Zamek w D±browicy - fot. ZeroJeden, VIII 2005 Zamek w D±browicy - Drzeworyt według rysunku Kozarskiego, Tygodnik Illustrowany 1865 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w D±browicy - Szcz±tki zamku w D±browicy na litografii Adama Lerue, Album lubelskie, 1858-1859 Zamek w D±browicy - Ruina zamku w D±browicy na litografii Adama Lerue, Album lubelskie, 1858-1859 Zamek w D±browicy - Pozostało¶ci zamku w D±browicy na rysunku z 1912 roku