blankD±browa Tarnowska - English versionD±browa Tarnowska - Česká verze

Zamek w D±browie

Nazwy podobne do D±browa Tarnowska:    D±browa ·

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek został wzniesiony w XVII wieku przez Ligęzów, potem był w posiadaniu Lubomirskich. Jeszcze w końcu XVII wieku Michał Kazimierz Lubomirski rozbudował zamek w barokowy pałac.
W 1780 roku pałac przeszedł w ręce rodziny Stojowskich, którzy zamieszkiwali w nim do 1846 roku. Był już wtedy zdewastowany, a w kolejnych latach spalony i rozebrany. Zachowała się brama wjazdowa.
Zamek w D±browie - fot. ZeroJeden, IX 2005 Zamek w D±browie - fot. ZeroJeden, IX 2005 Zamek w D±browie - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, IX 2005 Zamek w D±browie - Plan według Mariana Korneckiego 'Zamki i dwory obronne ziemi krakowskiej'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=60&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(60);return false;'>Ľródło</a>] Zamek w D±browie - Widok D±browy Tarnowskiej na litografii Karola Auera według rysunku A.Gorczyńskiego, 'Galicja w obrazach', Lwów 1837-1838 Zamek w D±browie - Drzeworyt według rysunku Czyleńskiego, Tygodnik Illustrowany 1866 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN