blankCzernina - Česká verze

Pałac w Czerninie

Nazwy podobne do Czernina:    Czernica · Czerna · Czersk · Czemierniki ·

wLokalizacja zamku na mapie Polski początkach XVII wieku wzniesiony tu został zamek obronny w stylu późnorenesansowym. Był otoczony fosą. W drugiej połowie XVIII wieku został przebudowany na późnobarokowy pałac. Zniszczony w czasie działań ostatniej wojny, później w 1960 roku zabezpieczony jako trwała ruina.
Pałac w Czerninie - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Pałac w Czerninie - Elewacja frontowa - zachodnia, fot. ZeroJeden, V 2005 Pałac w Czerninie - fot. ZeroJeden, V 2005 Pałac w Czerninie - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Pałac w Czerninie - fot. ZeroJeden, V 2005 Pałac w Czerninie - fot. ZeroJeden, V 2005 Pałac w Czerninie - fot. ZeroJeden, V 2005 Pałac w Czerninie - fot. ZeroJeden, V 2005 Pałac w Czerninie - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2013 Pałac w Czerninie - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2013 Pałac w Czerninie - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2013 Pałac w Czerninie - fot. ZeroJeden, VIII 2002 Pałac w Czerninie - Zamek na widokówce z lat 30. XX wieku Pałac w Czerninie - Zamek w latach 30. XX wieku Pałac w Czerninie - Zamek w końcu XIX wieku Pałac w Czerninie - Zamek na widokówce z 1912 roku Pałac w Czerninie - Zamek na widokówce z 1932 roku Pałac w Czerninie - Pałac w Czerninie na zdjęciu z 1935 roku Pałac w Czerninie - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Pałac w Czerninie - Południowa elewacja, fot. ZeroJeden, V 2005 Pałac w Czerninie - fot. JAPCOK, VIII 2002 Pałac w Czerninie - fot. JAPCOK, VIII 2002 Pałac w Czerninie - fot. ZeroJeden, V 2005 Pałac w Czerninie - Zamek na widokówce z 1910 roku Pałac w Czerninie - fot. ZeroJeden, V 2005 Pałac w Czerninie - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Pałac w Czerninie - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768