blankBuk - English versionBuk - Česká verze

Dwór w Buku

(Buk • Böck)

Nazwy podobne do Buk • Böck:    Buk ·

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek został zbudowany przez ród Flemmingów w początkach XV wieku pół kilometra na północny zachód od XIII-wiecznej warowni von Plötzów. Budynek zamkowy wzniesiony został na sztucznie usypanym kopcu o wysokości 5 metrów, Poniżej kopca założono podzamcze, a całość otoczono nawodnioną fosą.
Z 1500 roku pochodzi opis zamku sporządzony w układzie rozjemczym o prawo do rodowej siedziby dwóch gałęzi rodu Flemmingów. Wymieniona jest w nim brama wjazdowa mieszcząca się prawdopodobnie na podzamczu oraz połączone murem obwodowym budynek mieszkalny i wieżę z przejazdem.
W zachowanych do dziś zabudowaniach istnieją sklepienia zwierciadłowe i beczkowe z XIV wieku. Mieści się tu obecnie biblioteka PAN.
Dwór w Buku - fot. ZeroJeden, VII 2005 Dwór w Buku - fot. ZeroJeden, VII 2005 Dwór w Buku - fot. ZeroJeden, III 2002 Dwór w Buku - fot. ZeroJeden, VII 2005 Dwór w Buku - fot. ZeroJeden, VII 2005 Dwór w Buku - Dwór w Buku, 'Die Bau- und Kunstdenkmäler der Provinz Pommern.T.2,Bd.2,H. 12, Kreis Kammin', 1919 Dwór w Buku - Plan dworu Flemmingów Dwór w Buku - Plan piętra dworu w Buku, 'Die Bau- und Kunstdenkmäler der Provinz Pommern.T.2,Bd.2,H. 12, Kreis Kammin', 1919 Dwór w Buku - Przekrój dworu w Buku, 'Die Bau- und Kunstdenkmäler der Provinz Pommern.T.2,Bd.2,H. 12, Kreis Kammin', 1919 Dwór w Buku - Plan parteru dworu w Buku, 'Die Bau- und Kunstdenkmäler der Provinz Pommern.T.2,Bd.2,H. 12, Kreis Kammin', 1919