blankBrześć Kujawski - English versionBrześć Kujawski - Česká verze

Zamek w Brześciu Kujawskim

nLokalizacja zamku na mapie Polskia wzniesieniu zachował się jeden z budynków dawnego kasztelańskiego zamku. Wzniesiony został w pierwszej połowie XIV wieku. Po zniszczeniu przez Krzyżaków w 1332 roku został odbudowany. Ponownych zniszczeń dokonali w XVII wieku Szwedzi podczas potopu. Nie dźwignął się już z ruin - w XIX wieku został w większej części rozebrany.
Do dziś zachował się jeden budynek zamkowy wykorzystywany przez Urząd Pocztowy oraz bibliotekę.
Zamek w Brześciu Kujawskim - Widok od północy, fot. ZeroJeden, II 2012 Zamek w Brześciu Kujawskim - Południowa elewacja zachowanego budynku zamkowego, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Brześciu Kujawskim - fot. ZeroJeden, II 2012 Zamek w Brześciu Kujawskim - fot. ZeroJeden, II 2012 Zamek w Brześciu Kujawskim - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Brześciu Kujawskim - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Brześciu Kujawskim - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Brześciu Kujawskim - Wzgórze zamkowe w Brześciu na zdjęciu z 1931 roku Zamek w Brześciu Kujawskim - Zamek w 1657 roku, fragment sztychu E.J.Dahlbergha z Pufendorfa, De rebus a Carolo Gustavo Zamek w Brześciu Kujawskim - Rekonstrukcja zamku średniowiedznego według Leszka Kajzera i Jana Salma, 'Leksykon zamków w Polsce'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=262&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(262);return false;'>źródło</a>] Zamek w Brześciu Kujawskim - Panorama miasta z zamkiem po prawej stronie na sztychu Erika Dahlbergha z dzieła Samuela Pufendorfa 'De rebus a Carolo Gustavo gestis', 1656 rok