blankBreń - Česká verze

Zamek w Breniu

(Breń • Podborze-Breń)

Nazwy podobne do Breń • Podborze-Breń:    Brok · Brdo · Breslau ·

nLokalizacja zamku na mapie Polskiikłe pozostałości zabudowy na lekkiej wyniosłości zwanej Szwedzkim Okopem na północny-wschód od wsi. Na narożnikach czworokątnego wzgórka można rozróżnić bastiony, które zamykają prostokątny dziedziniec o znacznej powierzchni. W miejscu bastionu północno-zachodniego znajdowała się wieża o ceglanych piwnicach w rzucie mających plan równoramiennego krzyża. Piwnice wieży zachowały się do dziś, natomiast po zabudowaniach na majdanie nie ma śladów.
Aby tam trafić należy miejscowych pytać nie o zamek, lecz o "Szwedzki okop". Miejscowość na mapach oznaczona jest jako Podborze-Breń, jadąc od strony Tarnowa leży za Dąbrową Tarnowską.
Zamek w Breniu - Piwnice zamkowe, fot. ZeroJeden, V 2000 Zamek w Breniu - Piwnice zamkowe, fot. ZeroJeden, V 2000 Zamek w Breniu - Wejście do piwnicy, fot. ZeroJeden, V 2000 Zamek w Breniu - Wejście do piwnicy, fot. ZeroJeden, V 2000 Zamek w Breniu - zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2020 Zamek w Breniu - zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2020 Zamek w Breniu - Plan pozostałości w latach 30. XX wieku według Gabriela Leńczyka  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=69&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(69);return false;'>źródło</a>] Zamek w Breniu - Rekonstrukcja fortyfikacji zamku w Breniu według Andrzeja Gruszeckiego  <!--[<a href='50' title='Zamek w Breniu - 50' alt='Zamek w Breniu - 50' target=_blank>źródło</a>]-->  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=166&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(166);return false;'>źródło</a>]