blankBiała Nyska - English versionBiała Nyska - Česká verze

Zamek w Białej Nyskiej

(Biała Nyska • Bielau)

Nazwy podobne do Biała Nyska • Bielau:    Biała · Biała · Biecz · Biała Woda ·

wLokalizacja zamku na mapie Polski miejscu tym wzmiankowany był w 1285 roku gród. W latach 1292-1296 na jego miejscu książę świdnicko-jaworski Bolko I zbudował zamek, który jednak jeszcze w 1296 roku został zburzony na mocy układu księcia z Janem III, biskupem wrocławskim. W XVIII wieku prawdopodobnie na miejscu tego zamku zbudowano pałac otoczony wodą. Obecnie po zamku i pałacu nie ma już śladu. Pozostała natomiast brama wjazdowa na teren pałacowy.
Zamek w Białej Nyskiej - Wjazd na teren gdzie kiedyś wznosił się zamek, fot. ZeroJeden, VI 2000 Zamek w Białej Nyskiej - Zamek w Białej Nyskiej na zdjęciu z okresu międzywojennego Zamek w Białej Nyskiej - Zamek w Białej Nyskiej w 1968 roku, przed rozbiórką Zamek w Białej Nyskiej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Zamek w Białej Nyskiej - Zamek w Białej Nyskiej na zdjęciu z lat 1900-1909 Zamek w Białej Nyskiej - Zamek w Białej Nyskiej na zdjęciu z lat 1935-1938 Zamek w Białej Nyskiej - Widok na bramę od strony dziedzińca, fot. ZeroJeden, VI 2000 Zamek w Białej Nyskiej - fot. ZeroJeden, II 2008 Zamek w Białej Nyskiej - Robert Weber, Schlesische Schlosser, 1909 Zamek w Białej Nyskiej - Robert Weber, Schlesische Schlosser, 1909 Zamek w Białej Nyskiej - Robert Weber, Schlesische Schlosser, 1909 Zamek w Białej Nyskiej - Zamek na widokówce z około 1920 roku Zamek w Białej Nyskiej - Opuszczony zamek około 1930 roku Zamek w Białej Nyskiej - Zamek w Białej Nyskiej na zdjęciu z okresu międzywojennego